Domácí houskový knedlík


Knedlík je tradiční česká příloha. Máme spoustu druhů knedlíků, ale nejznámější a nejvíce oblíbený je knedlík houskový. Podáváme ho k masitým pokrmům, dušené zelenině, omáčkám nebo se zelím….

Dalšími druhy knedlíků jsou například bramborové knedlíky, špenátové knedlíky, kynuté knedlíky se švestkami, knedlíky plněné uzeným masem a další. Knedlíky jsou oblíbeným pokrmem díky své výrazné chuti a schopnosti nasát omáčky a přísady z hlavního jídla.

10 porcí

Doba přípravy je 120 minut

Suroviny

  • 1 kg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 starší rohlíky
  • 500 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • špetka cukru
  • sůl podle potřeby

Postup přípravy

  • Do robotové mísy vsypeme mouku, sůl.
  • Uděláme uprostřed důlek, vsypeme špetku cukru, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem.
  • Necháme vzejít kvásek zhruba 5 minut.
  • Přidáme vejce.
  • Zapneme hnětení. Těsto je hotové zhruba po 10 minutách.
  • Mezitím co se nám hněte těsto, nakrájíme si rohlíky na kostky.
  • Do hotového těsta vsypeme rohlíky a už jen lehce promícháme.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 1 hodinu.
  • Po vykynutí přendáme na pomoučený vál. Těsto si rozdělíme na 4 stejné části z kterých vytvarujeme knedlíky.
  • Knedlíky necháme ještě chvíli kynout.
  • Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 18 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme.
  • Po uvaření knedlíky vytáhneme a rychle propíchneme vidličkou, aby se knedlíky nesrazily.
  • Můžeme podávat.
Domácí houskový knedlík
Domácí houskový knedlík

Související: