Knedlík je tradiční česká příloha. Máme spoustu druhů knedlíků, ale nejznámější a nejvíce oblíbený je knedlík houskový. Podáváme ho k masitým pokrmům, dušené zelenině, omáčkám nebo se zelím….
Dalšími druhy knedlíků jsou například bramborové knedlíky, špenátové knedlíky, kynuté knedlíky se švestkami, knedlíky plněné uzeným masem a další. Knedlíky jsou oblíbeným pokrmem díky své výrazné chuti a schopnosti nasát omáčky a přísady z hlavního jídla.
10 porcí
Doba přípravy je 120 minut
Suroviny
- 1 kg hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 starší rohlíky
- 500 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- špetka cukru
- sůl podle potřeby
Postup přípravy
- Do robotové mísy vsypeme mouku, sůl.
- Uděláme uprostřed důlek, vsypeme špetku cukru, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem.
- Necháme vzejít kvásek zhruba 5 minut.
- Přidáme vejce.
- Zapneme hnětení. Těsto je hotové zhruba po 10 minutách.
- Mezitím co se nám hněte těsto, nakrájíme si rohlíky na kostky.
- Do hotového těsta vsypeme rohlíky a už jen lehce promícháme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Po vykynutí přendáme na pomoučený vál. Těsto si rozdělíme na 4 stejné části z kterých vytvarujeme knedlíky.
- Knedlíky necháme ještě chvíli kynout.
- Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 18 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme.
- Po uvaření knedlíky vytáhneme a rychle propíchneme vidličkou, aby se knedlíky nesrazily.
- Můžeme podávat.