Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (šodó) chutnají nejlépe od babičky, co vám budu povídat. Tento recept je od té mojí.

Suroviny

  • Polohrubá mouka – 500 g
  • Cukr krupice – 80 g
  • Vejce – 2 žloutky
  • Droždí – 1 kostka
  • Hera/sádlo – 80 g + lžíci na omaštění
  • Sůl – půl lžičky
  • Mléko – 250 ml

Postup přípravy

Z mléka odebereme asi polovinu, ohřejeme, aby bylo vlahé. Přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek.

Do mísy, popř. robotu dáme osolenou ohřátou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme (promícháme) vláčné těsto. Dobře vypracované těsto přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout (zdvojnásobí objem) na teplém místě.

Z vykynutého těsta vytvarujeme malé zaoblené kousky a klademe na vymaštěný pekáček. Potřeme tukem a ještě necháme trochu vykynout.

Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 20-30 min. Chvíli necháme stát v pekáči, vyklopíme a necháme vychladnout. Každá tato buchtička chutná skvěle.

Krém na dukátové buchtičky

250 ml mléka/smetany + 3 žloutky + 1,5 lžíce cukru + trochu vanilky/vanilkový cukr + 1 lžička bramborového škrobu

Smícháme zastudena a za stálého  míchání zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme (jinak by se žloutky srazily). Můžeme dochutit trochou rumu.

Jednodušší dukátový krém je uvařit řidší vanilkový puding s přidáním vanilkového cukru.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Skvěle chutnají i babiččiny domácí kynuté buchty. a rozhodně musíte vyzkoušet i rýžový nákyp s broskvemi.

Související: