Dančí kýta na houbách


Dančí maso je jedním z nejlepších zvěřinových mas. Je velmi křehké, chutné a můžete si z něj připravit nejen guláš, ale taky šťavnaté kousky a podávat je s kyselými houbami. Jako přílohu můžete použít knedlík, rýži, my jsme použili bramborové noky.

5 porcí

Doba přípravy 2,5 hodiny

Suroviny

  • 1 kg dančí kýty
  • 50 g uzené slaniny ( špek)
  • 4 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl červeného vína
  • 5 lžic kyselých naložených hub
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 5 porcí uvařených bramborových noků

Postup přípravy

  1. Maso si očistíme, odblaníme, nakrájíme na kousky a vložíme do misky.
  2. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, tymián, můžeme trochu oleje.
  3. Promícháme a necháme chvíli uležet.
  4. V hrnci si rozpustíme sádlo společně s kostičkami nakrájené slaniny.
  5. Vsypeme do hrnce na kostky nakrájenou cibuli, přidáme bobkové listy a restujeme dohněda.
  6. Potom vložíme maso, opečeme ze všech stran, aby se nám dobře zatáhlo.
  7. Zaprášíme paprikou, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  8. Pod poklicí dusíme do měkka. Zhruba 1-2 hodiny.
  9. Před dovařením poklici odděláme, přilijeme víno.
  10. Mouku si rozšleháme s vodou na hladké těstíčko a vlijeme do vařícího masa.
  11. Provaříme ještě 20 minut.
  12. Pokud máme omáčku hustou můžeme přilít víno.
  13. Odstavíme z plotny a podle chuti dochutíme solí, pepřem, tymiánem.
  14. Podáváme s bramborovými noky a na talíři na každou porci přidáme kyselé houby.
  15. Ozdobíme nasekanou jarní cibulkou a můžeme podávat.
Dančí ragů s houbami
Dančí ragů s houbami

Související recepty: