Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony


Mnohým z nás začala cuketová sezóna a ptáte se, co s tou hromadou cuket? Máme pro vás skvělý tip na cuketový krém. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to.

4 porce

doba vaření 40 minut

Suroviny na cuketový krém

  • 1 obří cuketa
  • 2 ks cibule
  • 3 ks stroužku česneku
  • Olej podle potřeby
  • 4 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 lžička provensálského koření
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 100 ml smetany
  • 2 plátky staršího chleba na krutóny

Jemná cuketová polévka – postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na kousky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
  • Přidáme provensálské koření.
  • Do hrnce vložíme na kostky nakrájenou cuketu. Cuketu neloupeme, ale pokud máme obří tak vydlabeme semínka.
  • Přisypeme na kostky nakrájené brambory, kolečka mrkve, petržele.
  • Zalijeme vodou odhadem 1,2 litru, vložíme bujón a přivedeme k varu.
  • Vaříme zhruba 30 minut do úplného změknutí zeleniny.
  • Poté odstavíme z plotny a ručním tyčovým mixérem mixujeme do hladka.
  • Přilijeme smetanu na zjemnění a případně dochutíme.
  • Chleba si nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme do zlatova.
  • Krém servírujeme s opečeným chlebem a kdo má rád ostré může si přidat drcené chilli. Pro někoho je dobrá i s kari nebo mátou.
Cuketový krém - polévka se smetanou a krutony
Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony

Další recepty na chutné polévky:

Napsat komentář