Pivní guláš s chlebem


Guláš se hodí ke každé příležitosti. Pivní guláš je skvělou volbou na rodinné oslavy. Nejlépe podávaný s čerstvým pečivem a natočeným pivečkem.

10 porcí

doba vaření 2 hodiny

Suroviny

  • 1,5 kg hovězí kližky
  • 8 lžic vepřového sádla
  • 6 ks cibule
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 8 lžic hladké mouky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 4 hrsti majoránky
  • 10 stroužků česneku
  • 1 litr světlého piva

Postup přípravy

  • Maso si opláchneme a nakrájíme na kostky.
  • V hrnci si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostky nakrájenou cibuli, přidáme celý pepř, nové koření, bobkové listy a restujeme do hnědé barvy.
  • Vložíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme, aby se nám dobře zatáhlo.
  • Přidáme rajčatový protlak, zaprášíme paprikou, osmahneme a podlijeme trochou vody a větší polovinou piva.
  • Přivedeme k varu a pod poklicí dusíme do měkka.
  • Mezi tím si hladkou mouku rozmícháme ve vodě na hladké těstíčko.
  • Až nám maso změkne, vlijeme do hrnce rozšlehanou hladkou mouku a zbytek piva. Necháme provařit zhruba 20 minut.
  • Odstavíme z plotny vsypeme v rukách rozmělněnou majoránku, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme, případně opepříme.
  • Podáváme s pálivými papričkami, na kolečka nakrájenou cibulí a čerstvým pečivem.
Pivní guláš s chlebem
Pivní guláš s chlebem

Podobné recepty: