Guláš se hodí ke každé příležitosti. Pivní guláš je skvělou volbou na rodinné oslavy. Nejlépe podávaný s čerstvým pečivem a natočeným pivečkem.
10 porcí
doba vaření 2 hodiny
Suroviny
- 1,5 kg hovězí kližky
- 8 lžic vepřového sádla
- 6 ks cibule
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- 50 g rajčatového protlaku
- 8 lžic hladké mouky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 4 hrsti majoránky
- 10 stroužků česneku
- 1 litr světlého piva
Postup přípravy
- Maso si opláchneme a nakrájíme na kostky.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostky nakrájenou cibuli, přidáme celý pepř, nové koření, bobkové listy a restujeme do hnědé barvy.
- Vložíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme, aby se nám dobře zatáhlo.
- Přidáme rajčatový protlak, zaprášíme paprikou, osmahneme a podlijeme trochou vody a větší polovinou piva.
- Přivedeme k varu a pod poklicí dusíme do měkka.
- Mezi tím si hladkou mouku rozmícháme ve vodě na hladké těstíčko.
- Až nám maso změkne, vlijeme do hrnce rozšlehanou hladkou mouku a zbytek piva. Necháme provařit zhruba 20 minut.
- Odstavíme z plotny vsypeme v rukách rozmělněnou majoránku, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme, případně opepříme.
- Podáváme s pálivými papričkami, na kolečka nakrájenou cibulí a čerstvým pečivem.
Podobné recepty:
- Vepřový guláš s křenem
- Ďábelské buřty k pivu
- Buřt guláš s bramborem
- Hovězí guláš s rajským protlakem
- Poctivý segedínský guláš se smetanou