Zapečené brambory s uzeným masem


Kdo by neměl rád zapečené křupavé brambory s uzeným masem. Doplněné o kyselé okurky anebo třeba hlávkový salát se špekem. Příprava je trošku delší, ale rozhodně to stojí za to. Zapečené brambory jsou nejlepší.

10 porcí-

doba vaření 2 hodiny

Suroviny na fantastické zapékané brambory s uzeným

  • 3 kg vařených brambor ve slupce
  • 6 ks vařených vajec
  • 4 ks cibule
  • 0,5 kg uzené krkovičky ( klobásy, uzeniny)
  • 8 ks vajec
  • 0,2 plnotučného mléka
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 2 hrsti majoránky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy – zapékané brambory s uzeninou

  • Uvařené, vychladnuté brambory si oloupeme a přes sítko na bramborový salát prolisujeme do velké mísy.
  • Studené vařené vejce oloupeme a taky prolisujeme do mísy.
  • V hlubší pánvi si rozehřejeme olej, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
  • Přidáme do pánve na kostičky nakrájené uzené maso a opečeme.
  • Pánev vyklopíme do mísy.
  • Přidáme sůl, pepř, majoránku a vše dobře promícháme.
  • Připravíme si pekáč. Vymastíme a vysypeme strouhankou a všechnu směs z mísy do něj přendáme.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme do zlatova.
  • Mezi tím si rozšleháme vejce s mlékem a grilovacím kořením, můžeme osolit a opepřit.
  • Až máme brambory opečené, zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby. Upečeme do křupava.
  • Můžeme podávat s okurkem nebo zeleninovým salátem.
Zapečené brambory s uzeným masem
Zapečené brambory s uzeným masem

Recept č.2 – Zapečené brambory s masem a pórkem

Potřebujete udělat rychlý oběd nebo večeři? K přípravě potřebujete jen pár surovin a výsledek je opravdu skvělý. Vše připravíte na jednom plechu, dáte do trouby a o víc se nemusíte starat.

4 porce

Doba přípravy 60 minut

TIP: Zapečené těstoviny s květákem a uzeným masem

Suroviny na zapečené maso s brambory

  • 1 kg brambor
  • 0,5 kg vepřové kýty
  • Sádlo na vymaštění plechu
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 kus pórku
  • 1 kelímek smetany

Postup přípravy 

  • Plech si vymažeme sádlem.
  • Brambory ve slupce pořádně umyjeme, neloupeme.
  • Nakrájíme na měsíčky a vložíme na plech.
  • Maso si opláchneme, nakrájíme na kousky a vložíme k bramborám.
  • Vše osolíme, opepříme, přisypeme česnek, dobře promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 180–200 stupňů.
  • Pečeme asi 40 minut
  • Plech vytáhneme, promícháme, posypeme najemno nakrájeným pórkem a zalijeme smetanou.
  • Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě zhruba 10 minut.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou nebo domácím dipem.
Zapečené brambory s masem a pórkem
Zapečené brambory s masem a pórkem

Recept č.3 – Zapečené brambory s brokolicí, kuřecím masem na kostičky, smetanou a sýrem

Suroviny

  • 1,5 kg brambor
  • 0,5 kg kuřecího masa
  • brokolici (čerstvou, nebo mraženou)
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • 250 ml sladké smetany na vaření
  • máslo na vymazání pekáče a na zapečení (zhruba 15 dkg)

Postup přípravy

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na vetší kostičky umyjeme (voda musí být čirá, potom jsou dostatečně umyté). A dáme je na dno pekáčku vymazaného máslem. Dno pekáčku nesmí být vidět. Brambory osolíme bylinkovou solí a mořskou solí.
  2. Poté dáme vrstvu omytého kuřecího masa na kostičky nakrájeného. Maso také osolíme.
  3. Na závěr dáme vrstvu očištěné a omyté brokolice (drobné růžičky; košťál můžeme nakrájet na drobné kostičky). Vrstva brokolice musí zcela zakrýt brambory a kuřecí maso. Vrstvu brokolice také osolíme. A dáme na ni tenké plátky másla do menšího pekáčku 3 do většího 5-6 plátků. A zalijeme vše smetanou. Pečeme přiklopené, aby se jídlo spíše dusilo a maso bylo brzy měkké.
  4. Dáme do vyhřáté trouby zapéct. (Elektrická trouba na 180°C). Když je brokolice lehce hnědá(zhruba za 30 minut), zkusíme maso a brambory, zda jsou měkké. Pokud ano, zasypeme strouhaným sýrem a necháme dopéct tak, aby vše včetně sýra mělo zlatavou barvu.
  5. Poté servírujeme s čerstvou zeleninou, nebo zeleninovým salátem.

Recept č.4

Suroviny pro 4 osoby

  • 1 kg brambor
  • 500 g slovenského točeného salámu
  • olej
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 1 dl mléka
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Nejdříve oloupeme brambory a nakrájíme na centimentová kolečka.

Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a k ní přidáme na kostičky nakrájený kabanos (lze použít i libové párky, salám junior nebo kuřecí maso). Jakmile bude cibule dozlatova a i kabanos bude opečený tak sundáme ze sporáku.

Poté vezmeme remosku, zapékací misku nebo plech a tu lehce vymažeme olejem. Do ní vložíme brambory a také osmažený kabanos s cibulí. Vše promícháme a dáme péct do trouby na 250°C. Po 10-ti minutách promícháme. Jakmile jsou brambory měkké, tak je zalijeme rozmíchanými vejci s mlékem, solí a pepřem. Za 7-10 minut troubu vypínáme a můžeme podávat.

Doporučuji podávat se zavařeným okurkem či zavařenou červenou řepou.

Související recepty