Kdo by neměl rád zapečené křupavé brambory s uzeným masem. Doplněné o kyselé okurky anebo třeba hlávkový salát se špekem. Příprava je trošku delší, ale rozhodně to stojí za to. Zapečené brambory jsou nejlepší.
10 porcí-
doba vaření 2 hodiny
Suroviny
- 3 kg vařených brambor ve slupce
- 6 ks vařených vajec
- 4 ks cibule
- 0,5 kg uzené krkovičky ( klobásy, uzeniny)
- 8 ks vajec
- 0,2 plnotučného mléka
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 2 hrsti majoránky
- 1 lžička grilovacího koření
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Uvařené, vychladnuté brambory si oloupeme a přes sítko na bramborový salát prolisujeme do velké mísy.
- Studené vařené vejce oloupeme a taky prolisujeme do mísy.
- V hlubší pánvi si rozehřejeme olej, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- Přidáme do pánve na kostičky nakrájené uzené maso a opečeme.
- Pánev vyklopíme do mísy.
- Přidáme sůl, pepř, majoránku a vše dobře promícháme.
- Připravíme si pekáč. Vymastíme a vysypeme strouhankou a všechnu směs z mísy do něj přendáme.
- Dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme do zlatova.
- Mezi tím si rozšleháme vejce s mlékem a grilovacím kořením, můžeme osolit a opepřit.
- Až máme brambory opečené, zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby. Upečeme do křupava.
- Můžeme podávat s okurkem nebo zeleninovým salátem.
Recept č.2 – Zapečené brambory s masem a pórkem
Potřebujete udělat rychlý oběd nebo večeři? K přípravě potřebujete jen pár surovin a výsledek je opravdu skvělý. Vše připravíte na jednom plechu, dáte do trouby a o víc se nemusíte starat.
4 porce
Doba přípravy 60 minut
Suroviny na zapečené maso s brambory
- 1 kg brambor
- 0,5 kg vepřové kýty
- Sádlo na vymaštění plechu
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 kus pórku
- 1 kelímek smetany
Postup přípravy
- Plech si vymažeme sádlem.
- Brambory ve slupce pořádně umyjeme, neloupeme.
- Nakrájíme na měsíčky a vložíme na plech.
- Maso si opláchneme, nakrájíme na kousky a vložíme k bramborám.
- Vše osolíme, opepříme, přisypeme česnek, dobře promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 180–200 stupňů.
- Pečeme asi 40 minut
- Plech vytáhneme, promícháme, posypeme najemno nakrájeným pórkem a zalijeme smetanou.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě zhruba 10 minut.
- Podáváme s čerstvou zeleninou nebo domácím dipem.
Recept č.3 – Zapečené brambory s brokolicí, kuřecím masem na kostičky, smetanou a sýrem
Suroviny
- 1,5 kg brambor
- 0,5 kg kuřecího masa
- brokolici (čerstvou, nebo mraženou)
- 20 dkg strouhaného sýra
- 250 ml sladké smetany na vaření
- máslo na vymazání pekáče a na zapečení (zhruba 15 dkg)
Postup přípravy
- Brambory oškrábeme, nakrájíme na vetší kostičky umyjeme (voda musí být čirá, potom jsou dostatečně umyté). A dáme je na dno pekáčku vymazaného máslem. Dno pekáčku nesmí být vidět. Brambory osolíme bylinkovou solí a mořskou solí.
- Poté dáme vrstvu omytého kuřecího masa na kostičky nakrájeného. Maso také osolíme.
- Na závěr dáme vrstvu očištěné a omyté brokolice (drobné růžičky; košťál můžeme nakrájet na drobné kostičky). Vrstva brokolice musí zcela zakrýt brambory a kuřecí maso. Vrstvu brokolice také osolíme. A dáme na ni tenké plátky másla do menšího pekáčku 3 do většího 5-6 plátků. A zalijeme vše smetanou. Pečeme přiklopené, aby se jídlo spíše dusilo a maso bylo brzy měkké.
- Dáme do vyhřáté trouby zapéct. (Elektrická trouba na 180°C). Když je brokolice lehce hnědá(zhruba za 30 minut), zkusíme maso a brambory, zda jsou měkké. Pokud ano, zasypeme strouhaným sýrem a necháme dopéct tak, aby vše včetně sýra mělo zlatavou barvu.
- Poté servírujeme s čerstvou zeleninou, nebo zeleninovým salátem.
Recept č.4
Suroviny pro 4 osoby
- 1 kg brambor
- 500 g slovenského točeného salámu
- olej
- 1 cibule
- 4 vejce
- 1 dl mléka
- sůl a pepř
Postup přípravy
Nejdříve oloupeme brambory a nakrájíme na centimentová kolečka.
Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a k ní přidáme na kostičky nakrájený kabanos (lze použít i libové párky, salám junior nebo kuřecí maso). Jakmile bude cibule dozlatova a i kabanos bude opečený tak sundáme ze sporáku.
Poté vezmeme remosku, zapékací misku nebo plech a tu lehce vymažeme olejem. Do ní vložíme brambory a také osmažený kabanos s cibulí. Vše promícháme a dáme péct do trouby na 250°C. Po 10-ti minutách promícháme. Jakmile jsou brambory měkké, tak je zalijeme rozmíchanými vejci s mlékem, solí a pepřem. Za 7-10 minut troubu vypínáme a můžeme podávat.
Doporučuji podávat se zavařeným okurkem či zavařenou červenou řepou.
Související recepty
- Zapečené šunkofleky s uzeným masem
- Zapečené tousty se šunkou a sýrem
- Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
- Čočka na kyselo s vejcem a okurkou