Výborná polévka z červené řepy je skvělou pochoutkou pro milovníky této zeleniny. Řepná polévka je na půl z krému a na půl z celé zeleniny. Při podávání můžete ozdobit kysanou smetanou nebo tučným bílým jogurtem.
Doba přípravy 40 minut
3 porce
Suroviny
- 6 ks červené řepy (menší)
- 1 ks cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 ks zeleninového bujónu
- 100 g smetany
- 3 ks vařené vejce
- 2 stroužky česneku
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 hrst sušené celerové natě
Postup přípravy
- Červenou řepu si oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- V hrnci si rozehřejeme olej, zpěníme na něm na kousky nakrájenou cibuli společně s plátky česneku.
- Přidáme řepu, protlak a orestujeme.
- Rozředíme vodou, zhruba 1 litr.
- Vložíme bujón, sušenou celerovou nať, vylijeme plechovku rajčat i s nálevem a vaříme do měkka.
- Po uvaření polovinu polévky rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět do hrnce.
- Zjemníme smetanou, podle chuti osolíme a opepříme.
- Při podávání do polévky vložíme oloupané vařené vejce, můžeme i kysanou smetanu, ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.
Související recepty:
- Polévka z červené řepy boršč
- Poctivá hovězí polévka
- Mrkvová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem
- Rajčatová polévka z čerstvých rajčat
- Pomazánka z červené řepy se zakysanou smetanou