Polévka z červené řepy s vařeným vejcem


Výborná polévka z červené řepy je skvělou pochoutkou pro milovníky této zeleniny. Řepná polévka je na půl z krému a na půl z celé zeleniny. Při podávání můžete ozdobit kysanou smetanou nebo tučným bílým jogurtem.

Doba přípravy 40 minut

3 porce

Suroviny

  • 6 ks červené řepy (menší)
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 ks zeleninového bujónu
  • 100 g smetany
  • 3 ks vařené vejce
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 hrst sušené celerové natě

Postup přípravy

  • Červenou řepu si oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • V hrnci si rozehřejeme olej, zpěníme na něm na kousky nakrájenou cibuli společně s plátky česneku.
  • Přidáme řepu, protlak a orestujeme.
  • Rozředíme vodou, zhruba 1 litr.
  • Vložíme bujón, sušenou celerovou nať, vylijeme plechovku rajčat i s nálevem a vaříme do měkka.
  • Po uvaření polovinu polévky rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět do hrnce.
  • Zjemníme smetanou, podle chuti osolíme a opepříme.
  • Při podávání do polévky vložíme oloupané vařené vejce, můžeme i kysanou smetanu, ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.
Polévka z červené řepy
Polévka z červené řepy

Související recepty: