Pita chléb

Chleba Pita je oblíbeným doplňkem ke středovýchodním a středomořským pokrmům. Je často používán jako plátek k různým sendvičům, jako například falafel, gyros, šawarma, či kebab. Může být také servírován s hummusem, tahini omáčkou nebo jako příloha k salátům.


10 porcí

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 350 g polohrubé mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 60 ml vlažné vody
  • 10 g čerstvého droždí
  • Špetka soli
  • Špetka cukru

Postup přípravy

  • Do robotové mísy nalijeme vlažnou vodu.
  • Přidáme špetku cukru, jednu lžící mouky a rozdrobíme droždí.
  • Necháme vzejít kvásek. Zhruba 5 minut.
  • Potom přilijeme vlažné mléko.
  • Přidáme mouku, sůl a uhněteme na hladké těsto.
  • Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku asi půl centimetru silnou a pomocí většího hrnku vykrajujeme kolečka.
  • Rozehřejeme suchou pánev a chléb z obou stran pečeme na sucho dozlatova.
  • Pita placky můžeme podávat jako přílohu nebo rozřezat a plnit masem, zeleninou, dresinkem…..
Pita chléb
Pita chléb

Podobné recepty: