Mini vdolky ze špaldové mouky


Zdravější varianta vdolků, kterou jsme připravili ze špaldové mouky. Pro snadnější přípravu jsme použili domácí pekárnu. Pouze dáte suroviny a pekárna udělá vše za vás. Usmažené vdolky můžeme plnit marmeládou, povidly, tvarohem, kdo co má nejraději.

15 porcí

Doba přípravy 2 hodiny

Suroviny

Na těsto

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 15 g rozpuštěného másla
  • 125 ml teplé vody
  • ½ kostky droždí
  • 1 ks žloutku
  • 1 lžíci rumu
  • špetka strouhané citrónové kůry
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka soli

Na smažení a zdobení:

  • Rostlinný olej na smažení
  • Marmeládu na zdobení

Postup přípravy

  1. Do domácí pekárny vložíme všechny tekuté ingredience.
  2. Poté vložíme všechny sypké.
  3. Zapneme program těsto a počkáme až se těsto uhněte a vykyne.
  4. Po skončení programu těsto přendáme na pomoučený vál.
  5. Z těsta si vytvoříme válec a rozkrájíme zhruba na 15 dílů.
  6. Z každého dílu vytvarujeme bochánek do kterého koncem vařechy uděláme důlek.
  7. V hrnci si rozehřejeme olej na smažení a vdolky vkládáme do rozehřátého oleje.
  8. Smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme na mírném plamenu, aby se nám vdolečky prosmažili uvnitř.
  9. Po usmažení necháme okapat na papírovém ubrousku.
  10. Důlky naplníme marmeládou nebo povidly, pocukrujeme a můžeme podávat.
Špaldové vdolečky
Špaldové vdolečky

Podobné recepty: