Ledovky vánoční cukroví


Vánoční cukroví ledovky, kterým se také říká ledovce a dělá je moje mamka (babička), mají v naší rodině nejradši děti. Když je necháte na chladném místě uležet, jsou pak krásně křehké a jen se v puse rozplývají. S citronovou polevou jsou prostě skvělé.

Suroviny na babiččiny ledovky:

Těsto:

  • Hladká mouka – 500 g
  • Cukr moučka – 200 g
  • Iva/100% tuk – 300 g
  • Oříšky mleté – 150 g
  • Amonium (cukrářské droždí) – na špičku nože
  • Skořice – jedna kávová lžička
  • Citron – jedna polovina (kůra i šťáva)

Krém:

  • Hladká mouka – 30 g
  • Mléko – 250 ml
  • Vanilínový cukr – jeden
  • Žloutky – dva

Ledovky cukroví – postup přípravy:

  1. Všechny suroviny smícháme na vále nebo v robotu.
  2. Z těsta vyválíme slabou placku, vykrájíme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe – pečením se trochu zvětší.
  3. Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 8 min., hlídáme.
  4. Sejmeme z plechu, necháme vychladnout a dvě kolečka spojíme krémem.

Krém

Mléko, mouku, žloutky a vanilínový cukr mícháme ve vodní lázni, pak do vychladlého krému utřeme 120 g másla + 100 g moučkového cukru.
Spojená kolečka potřeme citronovou polevou.

Citronová poleva 1

100 g moučkového cukru + šťáva z půl citronu.
Prosátý cukr mícháme  s citronovou šťávou dohladka.

Citronová poleva 2

150 g moučkového cukru + jedna lžíce citronové šťávy + dvě lžíce horké vody.
Prosátý cukr třeme s citronovou šťávou a horkou vodou dohladka.

Ledovky cukroví
Ledovky vánoční cukroví

Související recepty na cukroví:

Napsat komentář