Vepřová játra na roštu s opečenými brambory


Játra na roštu jsou českou klasikou, která byla hitem v restauracích. Játra koupíme za pár korun a připravíme z nich skvělý oběd. Kombinace opečených jater a křupavé anglické slaniny vás svou chutí nadchne.

4 porce

doba přípravy 1 hodina

Suroviny

  • 800 g vepřová játra
  • 2 lžíce sádla
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 200 g anglické slaniny
  • 800 g brambor ve slupce
  • 1 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

  • Brambory si opláchneme i se slupkou, nakrájíme na tenčí měsíčky a dáme na předem vymazaný plech.
  • Posypeme paprikou, provensálským kořením, přidáme olej, sůl, dobře promícháme a pečeme při teplotě 190°C zhruba 1 hodinu.
  • Vepřová játra si opláchneme, nakrájíme na tenčí plátky a opepříme, pozor nesolíme.
  • V pánvi si rozehřejeme sádlo a játra z obou stran orestujeme.
  • Můžeme podlít trochou vody a dusíme do měkka.
  • Vodu vydusíme zpět na tuk a do pánve vložíme na plátky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme do křupava.
  • Můžeme podávat společně s opečenými brambory a domácí tatarskou omáčkou.
Vepřová játra na roštu s opečeným brambory
Vepřová játra na roštu s opečeným brambory

Podobné recepty: