Klasická česká smetanová omáčka, kterou tvoří zeleninový základ. Omáčka je zjemněná smetanou a jako přílohu můžeme použít jakýkoliv druh knedlíku.
4 porce
Doba přípravy 1,5 hodiny
Suroviny
- 800 g vepřové plece
- 100 g uzená slanina bez kůže
- 300 g kořenová zelenina mix mrkev, celer, petržel
- 2 ks cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 4 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Cukr krystal podle chuti
- 4 porce knedlíku
TIP: Vepřové ragú s fazolemi a knedlíkem
Postup přípravy
- Vepřovou plec si opláchneme, ostrým špičatým nožem uděláme zářezy a vložíme do nich špalíčky uzené slaniny.
- Plec osolíme a opepříme.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Do gázy si zavážeme kuličky nového koření společně s kuličkami celého pepře a vložíme do hrnce. Přidáme bobkový list a společně restujeme.
- Nakrájíme si kořenovou zeleninu nebo můžeme použít strouhanou a vložíme do hrnce.
- Až máme zeleninový základ orestovaný, přidáme plec a ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhla a zůstala šťavnatá.
- Přidáme hořčici, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
- Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka, zhruba jednu hodinu.
- Hladkou mouku si v hrníčku rozšleháme s mlékem na hladké těstíčko.
- Měkké maso vyjmeme z hrnce.
- Vyděláme gázu s kořením, bobkové listy a omáčku rozšleháme tyčovým mixérem.
- Přivedeme k varu a zahustíme rozšlehanou moukou.
- Provaříme zhruba 20 minut.
- Přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme citronovou šťávou a cukrem.
- Můžeme podávat s knedlíkem.