Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem


Klasická česká smetanová omáčka, kterou tvoří zeleninový základ. Omáčka je zjemněná smetanou a jako přílohu můžeme použít jakýkoliv druh knedlíku.

4 porce

Doba přípravy 1,5 hodiny

Suroviny

  • 800 g vepřové plece
  • 100 g uzená slanina bez kůže
  • 300 g kořenová zelenina mix mrkev, celer, petržel
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 4 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Cukr krystal podle chuti
  • 4 porce knedlíku

Postup přípravy

  • Vepřovou plec si opláchneme, ostrým špičatým nožem uděláme zářezy a vložíme do nich špalíčky uzené slaniny.
  • Plec osolíme a opepříme.
  • V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Do gázy si zavážeme kuličky nového koření společně s kuličkami celého pepře a vložíme do hrnce. Přidáme bobkový list a společně restujeme.
  • Nakrájíme si kořenovou zeleninu nebo můžeme použít strouhanou a vložíme do hrnce.
  • Až máme zeleninový základ orestovaný, přidáme plec a ze všech stran opečeme, aby se nám zatáhla a zůstala šťavnatá.
  • Přidáme hořčici, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  • Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka, zhruba jednu hodinu.
  • Hladkou mouku si v hrníčku rozšleháme s mlékem na hladké těstíčko.
  • Měkké maso vyjmeme z hrnce.
  • Vyděláme gázu s kořením, bobkové listy a omáčku rozšleháme tyčovým mixérem.
  • Přivedeme k varu a zahustíme rozšlehanou moukou.
  • Provaříme zhruba 20 minut.
  • Přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme citronovou šťávou a cukrem.
  • Můžeme podávat s knedlíkem.
Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem
Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem

Doporučujeme:

Napsat komentář