Bramborové lokše s povidly, mákem a cukrem


Lokše jsou bramborové placky pečené na suché pánvi. Jedná se o krajovou specialitu jižní Moravy, ale v oblibě je mají i na Slovensku. Můžete je podávat na několik způsobů, a to jak sladké, tak i na slano.

5 porcí

Doba přípravy 40 minut

Suroviny na tradiční moravské lokše z mouky

  • 500 g brambor
  • 170 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 5 lžic švestkových povidel
  • Cukr na posypání
  • Mák na posypání
  • Rozpuštěné máslo na polití

TIP: Taštičky z listového těsta s marmeládou

Domácí pravé bramborové lokše s povidly – postup přípravy 

  • Brambory ve slupce vložíme do hrnce, zalijeme vodou, dáme na plotnu, přivedeme k varu a pod poklicí vaříme do měkka.
  • Poté scedíme, necháme vychladnout a brambory oloupeme.
  • Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
  • Přidáme sůl, mouku, vejce a dobře prohněteme.
  • Je potřeba pracovat rychle, těsto bude řídnout.
  • Těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na bochánky a válečkem na těsto každý bochánek rozválíme na placku.
  • Připravíme si suchou pánev, rozehřejeme ji a na sucho placky opékáme z obou stran. Poznáme, že jsou hotové podle toho, že se začnou tvořit hnědé puchýřky.
  • Hotové placky potřeme povidly, zarolujeme, dáme na talíř.
  • Posypeme cukrem, mákem a polijeme rozpuštěným máslem.
Bramborové lokše s povidly, mákem a cukrem
Bramborové lokše s povidly, mákem a cukrem

Podobné recepty:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář