Halušky se zelím a uzeným masem


Halušky, jsou pro většinu z nás jídlem, které si dáváme za „hříšné peníze“ na festivalech, poutích, prostě někde u stánku. Málokdo si troufne uvařit si je doma a přitom jsou velice jednoduché, a navíc to je rychlý a levný pokrm. Že, nevěříte? Zkuste sami a uvidíte 🙂

Suroviny (6-8 porcí)

  • 1,5 kg brambor
  • solamyl
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • 2 sklenice zelí
  • cukr
  • ocet
  • 2 velké cibule
  • olej
  • uzené maso, popřípadě slanina nebo špek

Postup přípravy

Nejdříve si oloupeme cibule, nakrájíme je na tenké plátky a dáme na olej zesklovatět. Na připravenou cibuli, přidáme zelí a dusíme do měkka. Podušené zelí nakonec ochutíme cukrem a octem dle osobní preference.

Uzeninu si nakrájíme na kostičky.

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno – malé slzičky. Poté je vysypeme na cedník a do misky z nich vymačkáme šťávu. Šťávu nevyléváme, necháme ji v misce usadit, po chvíli slijeme vršek a dole zůstane usazený bramborový škrob, který vmícháme zpět do brambor.  Nastrouhané brambory rozmixujeme ponorným mixérem na kaši, do které přidáme lžíci solamylu, 2 lžičky soli a obě mouky. Těsto zamícháme, mělo by mít tužší konzistenci, pokud ne (každá mouka saje jinak a ne všechny brambory mají stejný obsah vody) přidáváme rovnoměrně oba druhy mouky.

TIP: Čočka na kyselo s vejcem a okurkou

Haluškové těsto buď můžeme protlačovat přes haluškový cedník, ploché struhadlo s velkými slzičkami nebo odkrajovat do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou.

Halušky jsou hotové, když vyplavou nahoru, poté je postupně sbíráme sítkem a vkládáme do mísy či pekáčku, ve kterém budeme všechny komponenty promíchávat.

Nakonec halušky promícháme se zelím a uzeným.

Dobrou chuť!

Pár tipů na závěr:

Aby, se mi voda v hrnci nepřestala vařit, halušky se neslepili, tak nejdříve udělám 1 třetinu halušek, vytáhnu je, promíchám z částí masa a zelí a takto ještě 2x dokola.

TIP: Bryndzové halušky se slaninou

Pokud se vám brambory nechtějí mixovat ponorným mixérem (nebo jím nedisponujete) je možné brambory postrouhat na struhadle na čokoládu (kostičky z boku), halušky budou super jen je to pracnější.

Nejste si jisti, zdali má těsto správnou konzistenci? Zkuste si kousek hodit do malého kastrůlku s vodou, pokud se nerozvaří, tak máte vyhráno 🙂

Halušky se zelím a uzeným
Halušky se zelím a uzeným

Uvařte si podobná jídla: