Špilberská kotleta a šťouchané brambory


Název pochází od strýce ze Špilberku, který tento skvělý řízek na závěr zdobil hořčicí a tvrdil, že to je okno špilberského hradu.

4 porce

doba vaření 30 minut

Suroviny

  • 4 ks plátky vepřové kotlety
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 2 ks vejce
  • 8 lžic solamylu
  • Olej na smažení
  • Plnotučná hořčice na zdobení
  • 8 ks velkých brambor
  • 2 ks cibule
  • 100 g anglické slaniny

Postup přípravy

  • Brambory si oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a dáme vařit.
  • Vaříme do změknutí.
  • Mezi tím si na pánvi opečeme na kostky nakrájenou cibuli, slaninu a necháme vychladnout.
  • Měkké brambory scedíme, přidáme opečenou cibuli, slaninu, můžeme přidat čerstvou pažitku a brambory rozšťoucháme. Podle potřeby osolíme.
  • Plátky kotlety si opláchneme, nařízneme po stranách a naklepeme.
  • Vepřové maso osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
  • V hlubokém talíři si rozkvedláme vejce.
  • Do druhého hlubokého talíře si vysypeme škrob.
  • Rozehřejeme si v pánvi olej.
  • Plátky masa obalíme z obou stran nejprve ve škrobu.
  • Poté ponoříme do rozšlehaného vejce a vkládáme na pánev do horkého oleje.
  • Opékáme z obou stran do zlatova.
  • Při podávání zdobíme hořčicí a jako přílohu použijeme šťouchané brambory.
  • Hořčici můžeme vložit do sáčku, kterému uřízneme špičku a pomocí tohoto sáčku zdobíme.
Špilberská kotleta a šťouchané brambory
Špilberská kotleta a šťouchané brambory

Tyto recepty budete milovat: