Název pochází od strýce ze Špilberku, který tento skvělý řízek na závěr zdobil hořčicí a tvrdil, že to je okno špilberského hradu.
4 porce
doba vaření 30 minut
Suroviny
- 4 ks plátky vepřové kotlety
- 4 stroužky česneku
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 2 ks vejce
- 8 lžic solamylu
- Olej na smažení
- Plnotučná hořčice na zdobení
- 8 ks velkých brambor
- 2 ks cibule
- 100 g anglické slaniny
Postup přípravy
- Brambory si oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a dáme vařit.
- Vaříme do změknutí.
- Mezi tím si na pánvi opečeme na kostky nakrájenou cibuli, slaninu a necháme vychladnout.
- Měkké brambory scedíme, přidáme opečenou cibuli, slaninu, můžeme přidat čerstvou pažitku a brambory rozšťoucháme. Podle potřeby osolíme.
- Plátky kotlety si opláchneme, nařízneme po stranách a naklepeme.
- Vepřové maso osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
- V hlubokém talíři si rozkvedláme vejce.
- Do druhého hlubokého talíře si vysypeme škrob.
- Rozehřejeme si v pánvi olej.
- Plátky masa obalíme z obou stran nejprve ve škrobu.
- Poté ponoříme do rozšlehaného vejce a vkládáme na pánev do horkého oleje.
- Opékáme z obou stran do zlatova.
- Při podávání zdobíme hořčicí a jako přílohu použijeme šťouchané brambory.
- Hořčici můžeme vložit do sáčku, kterému uřízneme špičku a pomocí tohoto sáčku zdobíme.