Rajská omáčka s hovězím masem a kynutým knedlíkem


Rajská nebo rajčatová omáčka je celosvětově známá. Každá země ji vaří trošku jinak. Kdo chce může vyzkoušet naší českou klasiku, tato z hovězího masa je výborná.

4 porce

příprava 2 hodiny

Suroviny

  • 500 g hovězí maso zadní
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks rajčat
  • 1 malá plechovka rajského protlaku
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 ks celá skořice
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl podle potřeby
  • cukr podle potřeby

Postup přípravy

  • Nejdříve si uvaříme hovězí maso do měkka. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme do změknutí. Maso vyndáme a vývar použijeme do omáčky.
  • V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Přidáme na kousky nakrájenou mrkev a rajčata.
  • Vše společně orestujeme a vložíme rajčatový protlak.
  • Zaprášíme hladkou moukou a rozředíme studeným vývarem.
  • Přidáme hřebíček, skořici a nové koření.
  • Vše vaříme do zhoustnutí.
  • Omáčku propasírujeme přes cedník a dochutíme solí a cukrem.
  • Podáváme s vařeným masem a knedlíkem.
Rajská omáčka s kynutým knedlíkem
Rajská omáčka s kynutým knedlíkem

Poctivá rajská je dobrá i s plněnými paprikami nebo masovými kuličkami (mletým masem). Někdo ji dělá i se sekanou, kuřecím masem, nebo netradičně s rýží.

Ale dát si i bez masa to může být pro někoho nejlepší ( třeba pro děti) a hlavně je rychlá.

Rajská je dobrá na mnoho způsobů: