Klasická luštěninová polévka připravená z červených fazolí a to ve zdravější verzi. Polévka je zahuštěná celozrnnou špaldovou moukou a doplněná o zeleninu. Můžeme podávat samostatně s čerstvým pečivem.
10 porcí
Doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 500 g červených fazolí ( den předem namočených)
- 1 ks cibule
- 1 ks pórku
- 4 ks mrkve
- 1 ks menšího celeru
- 2 ks špekáčku
- 3 lžíce špaldové celozrnné mouky
- 1 ks zeleninový bujón
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 hrst majoránky
- 3 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Fazole si vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme namočené přes noc.
- Druhý den vodu slijeme a zalijeme čerstvou vodou.
- Vložíme zeleninový bujón a na plotně přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí.
- Do druhého hrnce si dáme olej, na kostky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený očištěný pórek.
- Mrkev s celerem si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Špekáčky si nakrájíme na kousky a vše společně přidáme do druhého hrnce.
- Vše orestujeme dozlatova.
- Zaprášíme moukou, opět orestujeme a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout.
- K uvařeným fazolím přidáme obsah druhého hrnce, promícháme a provaříme zhruba 15 minut.
- Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku a můžeme podávat.