Fazolová polévka se zeleninou


Klasická luštěninová polévka připravená z červených fazolí a to ve zdravější verzi. Polévka je zahuštěná celozrnnou špaldovou moukou a doplněná o zeleninu. Můžeme podávat samostatně s čerstvým pečivem.

10 porcí

Doba přípravy 1 hodina

Suroviny

  • 500 g červených fazolí ( den předem namočených)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórku
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks menšího celeru
  • 2 ks špekáčku
  • 3 lžíce špaldové celozrnné mouky
  • 1 ks zeleninový bujón
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 hrst majoránky
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

  • Fazole si vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme namočené přes noc.
  • Druhý den vodu slijeme a zalijeme čerstvou vodou.
  • Vložíme zeleninový bujón a na plotně přivedeme k varu.
  • Vaříme do změknutí.
  • Do druhého hrnce si dáme olej, na kostky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený očištěný pórek.
  • Mrkev s celerem si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Špekáčky si nakrájíme na kousky a vše společně přidáme do druhého hrnce.
  • Vše orestujeme dozlatova.
  • Zaprášíme moukou, opět orestujeme a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout.
  • K uvařeným fazolím přidáme obsah druhého hrnce, promícháme a provaříme zhruba 15 minut.
  • Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku a můžeme podávat.
Fazolová polévka se zeleninou
Fazolová polévka se zeleninou