Perníčky ze špaldové mouky


Klasické medové perníčky z celozrnné špaldové mouky, které připravujeme po celý rok a nejen na Vánoce. Perníčky po upečení ztvrdnou, ale během pár dní jsou měkké. Bohužel nedokážu říct za jak dlouho, protože u nás vždy vydrží maximálně 3 dny.

Asi 50 kusů podle velikosti vykrajovátek

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks vejce (+ 1 ks vejce na potření)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody

Postup přípravy

  • Do kastrůlku si dáme rozpustit máslo.
  • Přidáme cukr, med a necháme vše propojit.
  • Odstavíme z plotny, necháme vychladnout.
  • Potom zašlehám 2 vejce.
  • Do mísy si prosejeme mouku, přidáme kakao, perníkové koření a sodu.
  • Do sypké směsi přilijeme tekutou směs a v robotu vypracujeme hladké těsto.
  • Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku.
  • Z těsta vykrajujeme tvary vykrajovátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Rozšleháme si vejce a perníčky jim potřeme.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 8-10 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.
Perníčky ze špaldové mouky
Perníčky ze špaldové mouky

Související: