Plněné žampiony jsou výbornou chuťovkou na každou párty. Jejich příprava je nenáročná a velmi rychlá. Výsledek stojí za to. Při podávání můžeme doplnit zeleninou.
3 porce, doba přípravy 20 minut
Suroviny
- 9 ks žampiónů
- 50 g salám paprikáš
- 50 g niva
- 30 g gouda
- sůl podle potřeby
- 2 špetky pepře
- 1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
- Žampiony si opláchneme a vyjmeme z nich nožičku tak, aby nám zůstal jen klobouček
- Kloboučky osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem
- Do vnitřku kloboučků vložíme salám a nivu nakrájené na kostičky, posypeme na kostičky nakrájenou goudou
- Vložíme do grilu nebo rozpálené trouby a pečeme zhruba 10 minut
- Po upečení nebo grilování vyjmeme a servírujeme se zeleninou

Často kladené otázky
Čím naplnit žampiony?
Žampiony můžete plnit směsí sýra (niva, čedar, mozzarella), šunky, bylinek nebo mletého masa. Oblíbená je i vegetariánská náplň ze zeleniny, česneku a bylinkového másla.
Jak dlouho zapékat plněné žampiony?
Plněné žampiony se zapékají přibližně 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180–200 °C, dokud změknou a náplň se pěkně propeče.
Proč se musí loupat žampiony?
Žampiony se nemusí nutně loupat – stačí je dobře očistit. Loupat se doporučuje hlavně u starších hub nebo pokud je slupka tužší a zhoršuje vzhled či chuť pokrmu.
Máte rádi houby? Pak zkuste také tyto recepty:
- Žampionová omáčka, vařené vejce, kynutý knedlík
- Valašské kúsky s koprovou omáčkou
- Vepřová kýta na houbách s rýží
- Zeleninové lečo s párkem a chlebem