Plněné žampiony – výborná chuťovka


Plněné žampiony jsou výbornou chuťovkou na každou párty. Jejich příprava je nenáročná a velmi rychlá. Výsledek stojí za to. Při podávání můžeme doplnit zeleninou.

3 porce, doba přípravy 20 minut

Suroviny

  • 9 ks žampiónů
  • 50 g salám paprikáš
  • 50 g niva
  • 30 g gouda
  • sůl podle potřeby
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  • Žampiony si opláchneme a vyjmeme z nich nožičku tak, aby nám zůstal jen klobouček
  • Kloboučky osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem
  • Do vnitřku kloboučků vložíme salám a nivu nakrájené na kostičky, posypeme na kostičky nakrájenou goudou
  • Vložíme do grilu nebo rozpálené trouby a pečeme zhruba 10 minut
  • Po upečení nebo grilování vyjmeme a servírujeme se zeleninou
Plněné žampiony
Plněné žampiony

Často kladené otázky

Čím naplnit žampiony?

Žampiony můžete plnit směsí sýra (niva, čedar, mozzarella), šunky, bylinek nebo mletého masa. Oblíbená je i vegetariánská náplň ze zeleniny, česneku a bylinkového másla.

Jak dlouho zapékat plněné žampiony?

Plněné žampiony se zapékají přibližně 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180–200 °C, dokud změknou a náplň se pěkně propeče.

Proč se musí loupat žampiony?

Žampiony se nemusí nutně loupat – stačí je dobře očistit. Loupat se doporučuje hlavně u starších hub nebo pokud je slupka tužší a zhoršuje vzhled či chuť pokrmu.

Máte rádi houby? Pak zkuste také tyto recepty: