Byl podzim a náš park u domu se začal červenat krásnými šípky. Nenapadlo nás nic jiného, než na ně vyrazit a nasbírat si je. Domácí šípkový čaj se bude přeci v zimě jistě hodit. To jsme ještě nevěděli, že udělat šípkový čaj je vlastně poměrně věda. Chutná ale opravdu moc dobře a je to ideální prostředek k posilování odolnosti díky vysokému obsahu vitaminu C i A. Šípku máme navíc v Čechách všude hromady.
Třikrát pozor
- Šípek musí být opravdu dobře usušen, svraštělý a barva velmi tmavá
- Horká vařící se voda v šípkách zabije vše dobré, důležitá je teplota, jak při sušení, tak louhování
- Citlivější jedince může dráždit šípkové chmýří, ať už po požití nebo při manipulaci
Jak na šípkový čaj
Sbírání šípků
Keře poznáte dobře a šípek si jen tak nespletete. Sbírejte ty červené plody z keřů, co píchají. Někdy jsou šípky kulaté, jindy podlouhlé. Sbírá se nejdřív koncem září a v říjnu.
Sušení šípků
Šípky můžete sušit třemi způsoby. Sušička na ovoce, trouba a nebo jen topení. Případně i sluníčko. Sušička a trouba může být nejrychlejší, ale zároveň nejrizikovější.
Pokud budete totiž sušit nad 70 stupňů, šípky přichází o vitamin C.
Usušit šípek je někdy zdlouhavé, opravdu to trvá a šípek musí být dokonale suchý, jinak vám zplesnivý.
Skladování sušených šípků
Šípky nejraději skladujeme ve velké skleněné krabici. Neměli byste je vystavovat slunci a také je lepší nechat je vcelku. Při pokrájení můžete opět přicházet o cenné látky.
Příprava čaje z usušených šípků
Nám se nejvíce osvědčilo čaj připravovat následovně. Večer pokrájíme šípky na poloviny a zalijeme ve větší nádobě studenou vodou. Necháme přes noc louhovat. Druhý den je čaj připraven a stačí ho zahřát. Jen mírně, aby se nezničily vitamíny. Ideálně tedy opět do 70 stupňů. Můžete udělat několik nálevů, říká se, že druhý a třetí jsou přitom nejkvalitnější.