Větrník na plech


Větrník na plech je modernější varianta klasického zákusku, který spojuje nadýchané odpalované těsto s karamelovým krémem, vanilkovým krémem a šlehačkou. Skvěle se hodí pro oslavy nebo jako dezert ke kávě, a příprava je jednodušší než tvarování jednotlivých větrníků.

Doba přípravy je 2,5 hodiny

Počet porcí zhruba 20 řezů

Suroviny

Na těsto:

  • 230 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 750 ml vody
  • 8 vajec
  • 1 špetka soli

Krém:

  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 2 ks karamelový puding

Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru moučka

Poleva:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g cukru krupice

Postup přípravy

  • Nejprve připravíme odpalované těsto.
  • Do hrnce si vlijeme vodu, přidáme máslo, sůl a rozpustíme.
  • Za stálého míchání přidáváme po částech mouku, na mírném plamenu mícháme tak dlouho až se těsto nebude lepit na okraje hrnce.
  • Těsto přendáme do šlehací nádoby a necháme vychladnout.
  • Do vychladlého těsta začneme přidávat postupně vejce a šleháme.
  • Hotové těsto si rozprostřeme na pečící papír a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme zhruba 30-40 minut. Troubu po dobu pečení neotvírat, těsto by spadlo.
  • Po upečení máme křupavé, zlaté těsto, které za tepla dlouhým nožem podélně rozřízneme na 2 pláty.
  • Během pečení připravíme krém.
  • Podle návodu na obalu, uvaříme puding, přikryjeme fólií a necháme zcela vychladnout.
  • Mezitím vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny.
  • Postupně zašleháme vychladlý puding a krém máme hotový.
  • Natřeme na spodní část korpusu.
  • Dále si vyšleháme smetanu s cukrem do tuhé šlehačky. Natřeme na krém.
  • Přiklopíme vrchní částí korpusu.
  • Připravíme polevu. Rozpustíme cukr na karamel a za stálého míchání přilijeme smetanu. Povaříme, než vznikne hladký tekutý karamel.
  • Rozlijeme po vrchu korpusu.
  • Dáme vychladit do lednice a máme hotovo.
Větrník na plech
Větrník na plech