Větrník na plech je modernější varianta klasického zákusku, který spojuje nadýchané odpalované těsto s karamelovým krémem, vanilkovým krémem a šlehačkou. Skvěle se hodí pro oslavy nebo jako dezert ke kávě, a příprava je jednodušší než tvarování jednotlivých větrníků.
Doba přípravy je 2,5 hodiny
Počet porcí zhruba 20 řezů
Suroviny
Na těsto:
- 230 g hladké mouky
- 230 g másla
- 750 ml vody
- 8 vajec
- 1 špetka soli
Krém:
- 250 g másla
- 150 g cukru moučka
- 2 ks karamelový puding
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru moučka
Poleva:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g cukru krupice
Postup přípravy
- Nejprve připravíme odpalované těsto.
- Do hrnce si vlijeme vodu, přidáme máslo, sůl a rozpustíme.
- Za stálého míchání přidáváme po částech mouku, na mírném plamenu mícháme tak dlouho až se těsto nebude lepit na okraje hrnce.
- Těsto přendáme do šlehací nádoby a necháme vychladnout.
- Do vychladlého těsta začneme přidávat postupně vejce a šleháme.
- Hotové těsto si rozprostřeme na pečící papír a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme zhruba 30-40 minut. Troubu po dobu pečení neotvírat, těsto by spadlo.
- Po upečení máme křupavé, zlaté těsto, které za tepla dlouhým nožem podélně rozřízneme na 2 pláty.
- Během pečení připravíme krém.
- Podle návodu na obalu, uvaříme puding, přikryjeme fólií a necháme zcela vychladnout.
- Mezitím vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny.
- Postupně zašleháme vychladlý puding a krém máme hotový.
- Natřeme na spodní část korpusu.
- Dále si vyšleháme smetanu s cukrem do tuhé šlehačky. Natřeme na krém.
- Přiklopíme vrchní částí korpusu.
- Připravíme polevu. Rozpustíme cukr na karamel a za stálého míchání přilijeme smetanu. Povaříme, než vznikne hladký tekutý karamel.
- Rozlijeme po vrchu korpusu.
- Dáme vychladit do lednice a máme hotovo.
