Segedínský guláš


Segedínský guláš je českou klasikou. Název sice svádí ke spojení s Maďarském, ale bohužel s maďarskou kuchyní nemá tento guláš mnoho společného. Slovíčko guláš totiž v Maďarsku znamená polévka. Segedínský guláš se určitě u slavného města nevařil, podobný pokrm byste nalezli až u hranic s Rumunskem. Tam připravují vepřové maso společně s kysaným zelím a sladkou smetanou. Ať už je původ názvu pokrmu jakýkoliv, nic to neubírá na jeho chuti. Klasický poctivý český segedín jsme si upravili tak, aby lahodil našim mlsným jazýčkům. V receptu nečeká žádné úskalí a podaří se i vám. Vyzkoušejte jej.

Doba přípravy receptu je 2 hodiny.

Počet porcí: 6

Suroviny

  • Vepřová pečeně – 700 g
  • Sádlo – 80 g
  • Cibule – 3 ks
  • Paprika sladká – 3 lžíce
  • Gulášové koření, směs – 2 lžíce
  • Drcený kmín – 1 lžička
  • Sůl – 3 lžičky
  • Smetana ke šlehání – 200 ml
  • Zakysaná smetana – 350 g
  • Kysané zelí – 500 g

Na zásmažku:

  • 4 lžíce sádla a 4 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme cibuli. Rychle mícháme a zasypeme sladkou paprikou. Přidáme maso a dobře promícháme. Za stálého míchání zprudka orestujeme a po chvíli podlijeme vodou do 2/3 masa. Přidáme 2 lžičky soli, kmín a směs gulášového koření. Přiklopíme poklicí a snížíme teplotu na minimum. Dusíme 1,5 hodiny, průběžně kontrolujeme vodu a občas promícháme.

Po změknutí masa přidáme zelí a povaříme asi 10 minut pod poklicí, nakládané zelí rychle změkne.

Ve vedlejším kastrůlku si připravíme zásmažku. Rozehřejeme sádlo a přidáme mouku. Rychle mícháme, necháme probublat a zhnědnout. Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Poté vmícháme do guláše. Chvíli provaříme společně, do zhoustnutí. Vypneme.

Vmícháme sladkou a zakysanou smetanu, podle potřeby dosolíme, záleží na typu zelí. Už nevaříme. Přihřejeme knedlíky, vychladíme zlatavý mok a můžeme podávat.

Segedínský guláš

Napsat komentář