Čočka na kyselo s vejcem a okurkou


Čočka na kyselo patří mezi tradiční české pokrmy, často i sváteční. Podávat ji můžeme s vařeným vejcem, uzeným masem, nebo jen tak samotnou s okurkou a čerstvým pečivem. Nejlepší na tom je, že ji uvaříte poměrně rychle.

2 porce

Doba přípravy 1 hodina

Suroviny 

  • 200 g čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 lžíce octa
  • 4 ks vařené vejce

Postup přípravy

  • Čočku si propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme odležet. Pokud nemáme čas můžeme čočku vařit bez namočení.
  • Druhý den vodu slijeme, dolijeme čerstvou vodu, vložíme bujón, dáme na plotnu a přivedeme k varu.
  • Mezi tím co se nám čočka vaří si v malém kastrůlku rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a zasypeme moukou.
  • Vzniklou jíšku opražíme a necháme vychladnout.
  • Až máme čočku měkkou vmícháme do hrnce jíšku a provaříme asi 15 minut.
  • Odstavíme z plotny, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, ocet a vše promícháme.
  • Podáváme s vařeným vejcem, kyselým okurkem a čerstvým pečivem.
Čočka na kyselo s vejcem a okurkou
Čočka na kyselo s vejcem a okurkou

Doporučujeme: