Malé knedlíky naplněné uzeným masem, podávané s kysaným zelím a polité sádlem s osmaženou cibulkou, jsou výbornou pochoutkou. Jedná se o klasický český recept, který je velmi oblíbený.
4 porce
příprava 1 hodina
Suroviny
Bramborové těsto
- 800 g vařených a oloupaných brambor
- 1 vejce
- 200g polohrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- sůl
Náplň knedlíků
- 200 g uzené krkovičky
- 100 g anglické slaniny
- 1 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- majoránka
- pepř
Zelí
- 800 g kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl podle potřeby
- cukr podle potřeby
- 2 ks cibule bude potřeba při servírování
- 2 lžíce sádla
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme náplň do knedlíků.
- Na pánvi si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny a krkovičky.
- Můžeme dochutit pepřem a majoránkou.
- Necháme vychladnout.
- Brambory si nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme vejce, postupně mouku, krupici, sůl a vypracujeme tužší těsto.
- Těsto nesmí být lepivé.
- Na vále si vyválíme placku asi 0,5 cm tlustou, kterou si nožem nařežeme na čtverečky zhruba 8-10 cm velké.
- Na čtverečky klademe směs masa a opatrně spojíme všechny rohy a v dlaních vytvarujeme knedlík.
- Než se pustíme do ostatních knedlíků tak si postavíme na plotnu hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu. Pokud by jsme dali vodu vařit až po tom, co budeme mít knedlíky hotové, mohlo by těsto zřídnout a knedlíky by se nemuseli tak dobře udělat.
- Hotové knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme zhruba 15 minut. Je lepší vytáhnout jeden knedlík, rozřezat a podívat se jestli je vevnitř uvařený.
- Než se nám uvaří knedlíky , dáme si zelí do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme dusit pod pokličkou.
- Do malého kastrůlku si dáme rozpustit sádlo, opečeme na něm cibuli na kostičky.
- Poté zaprášíme hladkou moukou a tím si vytvoříme světlou jíšku.
- Tu zhruba po 20 minutách přidáme do hrnce se zelím.
- Promícháme, provaříme a podle chuti zelí osolíme a osladíme.
- Na závěr si dvě velké cibule opražíme na sádle do zlatova.
Plněné knedlíky uzeným masem můžeme servírovat. Na talíř k plněným knedlíkům dáme zelí a před podáváním polijeme opečenou cibulkou a sádlem.
Související recepty:
- Chlupaté knedlíky s osmaženou cibulí a slaninou
- Zapečené brambory s uzeným masem
- Vepřové maso na slanině s rýží
- Čočka na kyselo s vejcem a okurkou