Bramborové knedlíky plněné uzeným masem


Malé knedlíky naplněné uzeným masem, podávané s kysaným zelím a polité sádlem s osmaženou cibulkou, jsou výbornou pochoutkou. Jedná se o klasický český recept, který je velmi oblíbený.

4 porce

příprava 1 hodina

Suroviny

Bramborové těsto 

  • 800 g vařených a oloupaných brambor
  • 1 vejce
  • 200g polohrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • sůl

Náplň knedlíků 

  • 200 g uzené krkovičky
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • majoránka
  • pepř

Zelí 

  • 800 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl podle potřeby
  • cukr podle potřeby
  • 2 ks cibule bude potřeba při servírování
  • 2 lžíce sádla

Postup přípravy 

  • Nejprve si připravíme náplň do knedlíků.
  • Na pánvi si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny a krkovičky.
  • Můžeme dochutit pepřem a majoránkou.
  • Necháme vychladnout.
  • Brambory si nastrouháme na jemném struhadle.
  • Přidáme vejce, postupně mouku, krupici, sůl a vypracujeme tužší těsto.
  • Těsto nesmí být lepivé.
  • Na vále si vyválíme placku asi 0,5 cm tlustou, kterou si nožem nařežeme na čtverečky zhruba 8-10 cm velké.
  • Na čtverečky klademe směs masa a opatrně spojíme všechny rohy a v dlaních vytvarujeme knedlík.
  • Než se pustíme do ostatních knedlíků tak si postavíme na plotnu hrnec s osolenou vodou a přivedeme k varu. Pokud by jsme dali vodu vařit až po tom, co budeme mít knedlíky hotové, mohlo by těsto zřídnout a knedlíky by se nemuseli tak dobře udělat.
  • Hotové knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme zhruba 15 minut. Je lepší vytáhnout jeden knedlík, rozřezat a podívat se jestli je vevnitř uvařený.
  • Než se nám uvaří knedlíky , dáme si zelí do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme dusit pod pokličkou.
  • Do malého kastrůlku si dáme rozpustit sádlo, opečeme na něm cibuli na kostičky.
  • Poté zaprášíme hladkou moukou a tím si vytvoříme světlou jíšku.
  • Tu zhruba po 20 minutách přidáme do hrnce se zelím.
  • Promícháme, provaříme a podle chuti zelí osolíme a osladíme.
  • Na závěr si dvě velké cibule opražíme na sádle do zlatova.

Můžeme servírovat. Na talíř dáme zelí, na něj položíme knedlíky a před podáváním polijeme opečenou cibulkou a sádlem.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Napsat komentář