Brownies je moučník pocházející ze Spojených států, kde je také velmi oblíbený. Základ těsta z fazolí je ideální pro zdravější (fitness) a lehčí variantu tohoto dezertu. Rozhodně se nemusíme bát netradiční ingredience jako jsou fazole, výsledné brownies nebudou mít fazolovou chuť. Naopak-dostanou nový zajímavý fazolový nádech. Za mě se určitě jedná o jednu z nejlepších variant brownies.
Suroviny
- 2 plechovky červených fazolí (500 g)
- 1 hrnek celozrnné mouky
- ½ hrnku kakaa
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2/3 hrnku mléka
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- tabulka nasekané čokolády
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 zralý banán
- oříšky nebo rozinky
Poleva
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaa (nebo karobu)
- 1 lžíce libovolného sladidla
- 1 lžíce kakaového másla (pro tužší variantu polevy můžeme nahradit 1/4 lžičky agar agaru)
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Pod tekoucí vodou opláchneme fazole od nálevu. Nakrájíme banán a spolu s mlékem a olejem jej přidáme k fazolím a mixérem rozmixujeme do hladka. V jiné míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu. Vzniklou směs přidáme k rozmixované směsi a vše smícháme. Dle chuti můžeme přidat oříšky nebo rozinky. Těsto vylijeme na plech a pečeme 20-25 minut. Povrch by měl být pevný a lesklý, zatímco vnitřek by měl zůstat hutný a lehce tekutý.
TIP: Vyzkoušejte také čokoládové brownies.
Zatímco jsou brownies v troubě, můžeme si připravit polevu. V hrnci na nejnižším plamenu rozehřejeme kokosový olej a kakaové máslo. Za míchání přidáváme kakao. Poté osladíme. Můžeme využít jak sirupy (čekankový, agávový…), tak erythriol, stévii, kokosový cukr, med… Poté přelijeme přes hotové brownies. Obzvlášť v letních měsících je nutné polevu udržovat v chladu, kokosový olej má tendenci za tepla téct.
Namísto polevy můžeme brownies posypat cukrem nebo kakaem. Můžeme podávat i s ovocem, šlehačkou nebo zmrzlinou.