Medové perníčky


Dnes si upečeme medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení a opět se jedná o klasické vánoční cukroví.

Suroviny

  • 4 žloutky
  • 100 g změklého másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 750 g hladké mouky
  • 4 velké lžíce tekutého medu
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku
  • 1balení kypřícího práčku
  • 4 malé lžičky perníkového koření
  • 2 bílky na potření

Bílkovo-citronová poleva:

  • 400 g cukru
  • 2 bílky
  •  vymačkaná šťáva z citronu či limety

+vykrajovátka, zdobička a zdobící pytlík

Postup přípravy

Nejprve se budeme věnovat přípravě perníčků. Prvním krokem je smíchat veškeré sypké suroviny tak, aby se dobře promíchaly. Nezapomeňte alespoň dvakrát prosít mouku přes síto. Tak docílíte, že těsto bude krásně vláčné a nadýchané. Následně do těsta přidejte změklé máslo, žloutky a med. Poté těsto důkladně a dlouho míchejte, dokud nevznikne kompaktní vypracované těsto, které se nebude lepit. Pak je potřeba, abyste dali těsto alespoň na jeden den odležet do lednice. Druhý den těsto vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Poté ho vyválejte na 4 mm silný plát a vykrajujte vzory dle libosti. Zapojit můžete i děti, bude je to bavit. Vykrájené tvary vkládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečeme na 180 °cca 5 minut. Ihned po vyndání z trouby jej potřete rozšlehaným bílkem. Budou se krásně lesknout.

Vypracujte si bílkovou polevu tak, že smícháte všechny suroviny najednou. Pokud je poleva stále moc řídká, přisypávejte cukr moučka. Zkuste na jeden perníček nanést trošku polevy, abyste otestovali zdali zasychá. Pokud je vše v pořádku, náplň dejte do zdobičky a plňte dle libosti. Polevu je také možné obarvit potravinářským barvivem, a tak vytvářet různě barevné cukroví. To bude bavit děti ještě více a jistě si užijete spoustu chvilek náramné zábavy. Přeji dobrou chuť a příjemně strávené chvilky při pečení.

TIP: Pokud chcete mít perníčky tmavší, přisypte do těsta kakao.

Tento recept je výborný i na vánoční perníkovou chaloupku.

Medové perníčky

Napsat komentář