Medové perníčky hned měkké


Dnes si upečeme medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení a opět se jedná o klasické vánoční cukroví.

Suroviny na nejlepší perníčky s medem

  • 4 žloutky
  • 100 g změklého másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 750 g hladké mouky
  • 4 velké lžíce tekutého medu
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku
  • 1balení kypřícího práčku
  • 4 malé lžičky perníkového koření
  • 2 bílky na potření

Bílkovo-citronová poleva:

  • 400 g cukru
  • 2 bílky
  •  vymačkaná šťáva z citronu či limety

+vykrajovátka, zdobička a zdobící pytlík

Vánoční medové perníčky – postup přípravy

Nejprve se budeme věnovat přípravě perníčků. Prvním krokem je smíchat veškeré sypké suroviny tak, aby se dobře promíchaly. Nezapomeňte alespoň dvakrát prosít mouku přes síto. Tak docílíte, že těsto bude krásně vláčné a nadýchané. Následně do těsta přidejte změklé máslo, žloutky a med. Poté těsto důkladně a dlouho míchejte, dokud nevznikne kompaktní vypracované těsto, které se nebude lepit. Pak je potřeba, abyste dali těsto alespoň na jeden den odležet do lednice. Bez odležení to nepůjde. Druhý den těsto vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Poté ho vyválejte na 4 mm silný plát a vykrajujte vzory dle libosti. Zapojit můžete i děti, bude je to bavit. Vykrájené tvary vkládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečeme na 180 °cca 5 minut. Ihned po vyndání z trouby perníky potřete rozšlehaným bílkem. Budou se krásně lesknout.

Vypracujte si bílkovou polevu tak, že smícháte všechny suroviny najednou. Pokud je poleva stále moc řídká, přisypávejte cukr moučka. Zkuste na jeden perníček nanést trošku polevy, abyste otestovali zdali zasychá. Pokud je vše v pořádku, náplň dejte do zdobičky a plňte dle libosti. Polevu je také možné obarvit potravinářským barvivem, a tak vytvářet různě barevné cukroví. To bude bavit děti ještě více a jistě si užijete spoustu chvilek náramné zábavy. Přeji dobrou chuť a příjemně strávené chvilky při pečení.

TIP: Pokud chcete mít tyto nejměkčí perníčky na světě tmavší, přisypte do těsta kakao.

Tento recept je výborný i na vánoční perníkovou chaloupku.

Medové perníčky
Medové perníčky

Zde je ještě jeden recept na měkké perníčky ihned po upečení

Suroviny

750g hladké mouky
200g moučkového cukru
230g medu
150g Hery
3 vejce
1 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce skořice
1,5 lžíce sody
1 bílek
Hladká mouka na vyválení
Pečící papír

Poleva:

Cukr moučka
Vaječný bílek
Trochu citrónové šťávy

Postup přípravy

Nejdříve si s předstihem vytáhneme Heru, aby tuk změknul. Do větší mísy vysypeme veškerou mouku, přidáme kakao, skořici, jedlou sodu, perníkové koření a důkladně zamícháme. V sypké směsi poté vytvoříme důlek, do kterého přidáme všechna vejce. Směs zamícháme a přidáme med a Heru. Pokud by Hera byla pořád dost tuhá, můžeme ji ohřát a případně i rozpustit, těsto se bude lépe zpracovávat.

Těsto zpracováváme rukama nebo kuchyňským robotem tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto, které se téměř nelepí na prsty. Že je těsto hotové, poznáme také tak, že veškerá mouka je součástí těsta, těsto drží a neodpadávají z něj kousky.

Jakmile máme těsto připravené, zabalíme jej do potravinové fólie a uskladníme přes noc v lednici. Těsto v lednici vydrží i několik dní.

Těsto na měkké perníčky
Těsto na měkké perníčky

Před plánovaným pečením si těsto vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny. Těsto změkne a bude se lépe válet.

Vál si posypeme moukou, aby se těsto nepřilepovalo, těsto vyválíme a vykrajovátky tvoříme požadované tvary. Čím tenčí těsto si vyválíme, tím bude počet hotových perníčku větší. Těsto při pečení dost nabyde.

Vykrojené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, aby se perníčky při pečení nespekly dohromady. Před vložením do trouby je ještě potřeme vaječným bílkem, díky tomu budou perníčky po upečení krásně lesklé.

Pečeme na 220°C přibližně 10 – 15 minut.

Měkké perníčky v míse
Měkké perníčky v míse

Po upečení se mohou perníčky ještě nazdobit. Do bílku přidáváme postupně moučkový cukr tak, aby vznikla pevná, hustá hmota, do které na závěr přidáme pár kapek citrónové šťávy, případně potravinářského barviva. Ke zdobení použijeme cukrářské sáčky na zdobení.

Pokud preferujeme čokoládu, je možné perníčky ozdobit i roztopenou čokoládou.

Nazdobené měkké perníčky
Nazdobené měkké perníčky

Zkuste také tyto recepty:

Napsat komentář