Větrníky na plech


Kdo máte rádi klasický větrník z odpalovaného těsta, doma na plechu v troubě si je můžete upéct také. Chutnají skvěle.

Suroviny

Odpalované těsto

  • 5 vajec
  • 260 ml mléka
  • 100 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Pudinkový krém:

  • 250 ml mléka
  • vanilkový pudinkový prášek
  • vanillinový cukr
  • smetana ke šlehání 33%

Karamelová šlehačka

  • smetana ke šlehání 33 %
  • 150 g cukru

Postup přípravy

Večer před plánovaným pečením je potřeba, aby jste si připravili oba dva krémy. Začněte karamelovou šlehačkou. Tu uděláte tak, že rozpustíte cukr na karamel, a poté do něho přilijete smetanu. V této fázi si však dávejte velký pozor a buďte opatrní, jelikož se směs může vznítit a opařit vás. Vše necháte vychladnout, odležet a šleháte až druhý den. Následně si připravte pudinkový krém. Uvařte pudink dle návodu a nechte jej vychladnout. Když pudink chladne, je vhodné ho posypat cukrem, a nebo ho přikrýt, aby na něm nevznikl škraloup. Po vychladnutí do něho zamíchejte vyšlehanou smetanu s cukrem (o stejné teplotě, jinak se vám krém srazí a udělají se v něm hrudky).

Druhý den si udělejte odpalované těsto, a to následovně. Tuk, mléko a sůl dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte mouku a stále směs míchejte vařečkou. Směs sundejte z plotny, nechte chladnout a postupně přidávejte prášek do pečiva a vejce. Vejce přidávejte až ve chvíli, kdy směs není horká, protože by se mohlo snadno stát, že se srazí. Vychladlou směs dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem tvořte větrníky o průměru asi 6 cm. Následně je upečte v troubě na 210 °C 15 minut a poté ještě dalších 10 minut při 180 °C.

Po vychladnutí větrníky rozřízněte a naplňte pudinkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Nakonec můžete vytvořit další karamel z cukru na polevu, anebo větrníky stačí pouze posypat moučkovým cukrem.

Přeji vám mnoho úspěchů při pečení, žádné kuchařské nehody a hlavně dobrou chuť!

Větrník na plech z odpalovaného těsta

Napsat komentář