Kdo máte rádi klasický větrník z odpalovaného těsta, doma na plechu v troubě si je můžete upéct také. Chutnají skvěle.
Suroviny
Odpalované těsto
- 5 vajec
- 260 ml mléka
- 100 g másla
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Pudinkový krém
- 250 ml mléka
- vanilkový pudinkový prášek
- vanillinový cukr
- smetana ke šlehání 33%
Karamelová šlehačka
- smetana ke šlehání 33 %
- 150 g cukru
Postup přípravy
Karamelová šlehačka
Večer před plánovaným pečením je potřeba, aby jste si připravili oba dva krémy. Začněte karamelovou šlehačkou. Tu uděláte tak, že rozpustíte cukr na karamel, a poté do něho přilijete smetanu. V této fázi si však dávejte velký pozor a buďte opatrní, jelikož se směs může vznítit a opařit vás. Vše necháte vychladnout, odležet a šleháte až druhý den.
Pudinkový krém
Následně si připravte pudinkový krém. Uvařte pudink dle návodu a nechte jej vychladnout. Když pudink chladne, je vhodné ho posypat cukrem, a nebo ho přikrýt, aby na něm nevznikl škraloup. Po vychladnutí do něho zamíchejte vyšlehanou smetanu s cukrem (o stejné teplotě, jinak se vám krém srazí a udělají se v něm hrudky).
Odpalované těsto
Druhý den si udělejte odpalované těsto, a to následovně. Tuk, mléko a sůl dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte mouku a stále směs míchejte vařečkou. Směs sundejte z plotny, nechte chladnout a postupně přidávejte prášek do pečiva a vejce. Vejce přidávejte až ve chvíli, kdy směs není horká, protože by se mohlo snadno stát, že se srazí. Vychladlou směs dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem tvořte větrníky o průměru asi 6 cm. Následně je upečte v troubě na 210 °C 15 minut a poté ještě dalších 10 minut při 180 °C.
Po vychladnutí větrníky rozřízněte a naplňte pudinkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Nakonec můžete vytvořit další karamel z cukru na polevu, anebo větrníky stačí pouze posypat moučkovým cukrem.
Přeji vám mnoho úspěchů při pečení, žádné kuchařské nehody a hlavně dobrou chuť!
super udělám