Skořicové šneky s omáčkou


Recept na kynuté domácí skořicové šneky s polevou je to nejlepší, co jste kdy jedli, pokud máte rádi sladká jídla. Už jen ten samotný šnek chutná neskutečně jako ty švédské, které znáte třeba z Ikea, ale ta poleva mu dodá ještě lepší chuť. To musíte také vyzkoušet.

Suroviny

Těsto

  • 500 g hladké mouky a trochu na pomoučení
  • 21 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krystal
  • 250 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce a 1 vejce na potření
  • špetka soli

Náplň

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru
  • 3 lžičky mleté skořice

Poleva

  • 110 g moučka cukru
  • 70 ml rumu
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 200 g smetanového sýra (typ Philadelphia)

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, doprostřed do důlku rozdrobíme droždí, cukr a polovinu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Přidáme zchladlé máslo, zbylé mléko, vejce a sůl. Zpracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 60 minut na teplém místě kynout.

Připravíme si mezitím náplň. V míse rozmícháme máslo, cukr a skořici.

Na pomoučeném vále rozválíme nakynuté těsto na obdélník, silný asi 5 mm. Potřeme náplní, kde ne jedné delší straně necháme pruh nepotřený, kvůli zavinutí, srolujeme a rozkrájíme na 2 cm proužky. Jde trochu obtížněji, ale šneky budete skládat do pekáčku nebo na plech, já jsem napoprvé udělala 2 menší zapékací pekáčky. V formě necháme ještě kynout 20 minut.

TIP: Postup přípravy nejlepší vánočky

Šneky poté potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 180°C, režim horkovzduch, pečeme 25 minut dozlatova. Hotové šneky vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme polevu. V misce metličkou vymícháme suroviny dohladka. Smetanovou polevou potřeme tyto měkké šneky a můžeme podávat.

Skořicové šneky
Skořicové šneky
Skořicové šneky s polevou
Skořicové šneky s polevou

Související: