Recept na kynuté domácí skořicové šneky s polevou je to nejlepší, co jste kdy jedli, pokud máte rádi sladká jídla. Už jen ten samotný šnek chutná neskutečně jako ty švédské, které znáte třeba z Ikea, ale ta poleva mu dodá ještě lepší chuť. To musíte také vyzkoušet.
Suroviny
Těsto
- 500 g hladké mouky a trochu na pomoučení
- 21 g čerstvého droždí
- 80 g cukru krystal
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 vejce a 1 vejce na potření
- špetka soli
Náplň
- 80 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru
- 3 lžičky mleté skořice
Poleva
- 110 g moučka cukru
- 70 ml rumu
- 80 g rozpuštěného másla
- 200 g smetanového sýra (typ Philadelphia)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, doprostřed do důlku rozdrobíme droždí, cukr a polovinu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Přidáme zchladlé máslo, zbylé mléko, vejce a sůl. Zpracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 60 minut na teplém místě kynout.
Připravíme si mezitím náplň. V míse rozmícháme máslo, cukr a skořici.
Na pomoučeném vále rozválíme nakynuté těsto na obdélník, silný asi 5 mm. Potřeme náplní, kde ne jedné delší straně necháme pruh nepotřený, kvůli zavinutí, srolujeme a rozkrájíme na 2 cm proužky. Jde trochu obtížněji, ale šneky budete skládat do pekáčku nebo na plech, já jsem napoprvé udělala 2 menší zapékací pekáčky. V formě necháme ještě kynout 20 minut.
Šneky poté potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 180°C, režim horkovzduch, pečeme 25 minut dozlatova. Hotové šneky vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu. V misce metličkou vymícháme suroviny dohladka. Smetanovou polevou potřeme tyto měkké šneky a můžeme podávat.