Išelské dortíčky – vynikající vánoční cukroví


Ischelské dortíky jsou pro mnohé to nejlepší vánoční cukroví. Išelská kolečka slepená krémem, na vrchu politá čokoládou a ozdobená mandlí nejen moc pěkně vypadají, ale i skvěle chutnají.

Suroviny na pravé išelské cukroví

  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 50g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Náplň (krém) do išelských dortíčků

  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 100g změklého másla
  • 100g cukru moučka
  • špetka vanilky nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu

Poleva

  • 100g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % obsah kakaa)
  • 5 lžic smetany

Ozdoba

  • mandle loupané celé nebo půlené

Ischelské dortíčky – postup přípravy

  1. Prosijeme mouku, přidáme máslo (nejlépe studené), cukr, mandle, vajíčko, kakao a citr. kůru.
  2. Vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Mezitím si dle rozpisu připravíme náplň.
  4. Těsto rozválíme na asi 3-4mm a vykrajujeme nejlépe kolečka nebo kytičky.
  5. Na pečící papír na plechu je vyskládáme a pečeme v rozpálené troubě na 160C asi 10-12 minut.
  6. Necháme vychladnout a poté je slepujeme náplní.
  7. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme smetanu a rozmícháme do hladka. Nesmí se vařit.
  8. Namáčíme vršky dortíčků a ozdobíme mandlí.
  9. Necháme ztuhnout čokoládu a išlské uskladníme. Nejlépe do papírové krabice vyložené papírem na pečení.
Nejlepší išelské dortíčky
Nejlepší išelské dortíčky

Zkuste i tyto recepty na vánoční cukroví:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář