Ischelské dortíky jsou pro mnohé to nejlepší vánoční cukroví. Išelská kolečka slepená krémem, na vrchu politá čokoládou a ozdobená mandlí nejen moc pěkně vypadají, ale i skvěle chutnají.
Suroviny
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 50g mletých mandlí
- 1 vejce
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Náplň (krém)
- 100g mletých vlašských ořechů
- 100g změklého másla
- 100g cukru moučka
- špetka vanilky nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 2 lžíce rumu
Poleva
- 100g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % obsah kakaa)
- 5 lžic smetany
Ozdoba
- mandle loupané celé nebo půlené
Postup přípravy
- Prosijeme mouku, přidáme máslo (nejlépe studené), cukr, mandle, vajíčko, kakao a citr. kůru.
- Vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
- Mezitím si dle rozpisu připravíme náplň.
- Těsto rozválíme na asi 3-4mm a vykrajujeme nejlépe kolečka nebo kytičky.
- Na pečící papír na plechu je vyskládáme a pečeme v rozpálené troubě na 160C asi 10-12 minut.
- Necháme vychladnout a poté je slepujeme náplní.
- Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme smetanu a rozmícháme do hladka. Nesmí se vařit.
- Namáčíme vršky dortíčků a ozdobíme mandlí.
- Necháme ztuhnout čokoládu a išlské uskladníme. Nejlépe do papírové krabice vyložené papírem na pečení.
Zkuste i tyto recepty na vánoční cukroví:
- Vosí hnízda (včelí úly)
- Kokosové cukroví na plech
- Čokoládová kolečka s oříšky
- Ořechové trubičky s krémem