Světlá, paprikově načervenalá polévka, která má typickou chuť i vůni po vařených dršťkách. Hustší domácí polévka, která patří mezi tradiční české polévky a většina z nás si k ní dopřává čerstvé pečivo.
Dršťková polévka
10 porcí
doba přípravy 60 minut
Suroviny na dršťkovou polévku
- 500 g opraných předvařených drštěk
- 2 ks cibule
- 5 lžic sádla
- 3 lžíce mleté sladké papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 2 hrsti majoránky
- sůl podle potřeby
- pepř podle potřeby
- 5 ks stroužku česneku
- 3 l vody
Jak se dělá pravá dršťková polévka
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm na jemno nakrájenou cibuli do tmavé barvy.
- Zaprášíme hladkou moukou, připravíme jíšku do které zamícháme papriku a chvíli opražíme.
- Poté zalijeme vlažnou vodou, přidáme dršťky, nové koření, bobkový list a vaříme zhruba 30 minut.
- Před dokončením polévky přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, necháme projít varem a odstavíme z plotny.
- Držťková polévka se může podávat s pečivem.

Zkuste také tento recept:
- Pórková polévka
- Hrachová polévka s osmaženým chlebem
- Nejlepší houbová polévka ze sušených hub
- Cibulová polévka se sýrovým toustem