Staročeská dršťková polévka


Světlá, paprikově načervenalá polévka, která má typickou chuť i vůni po vařených dršťkách. Hustší domácí polévka, která patří mezi tradiční české polévky a většina z nás si k ní dopřává čerstvé pečivo.

10 porcí

doba přípravy 60 minut

Suroviny

  • 500 g opraných předvařených drštěk
  • 2 ks cibule
  • 5 lžic sádla
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl podle potřeby
  • pepř podle potřeby
  • 5 ks stroužku česneku
  • 3 l vody

Postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm na jemno nakrájenou cibuli do tmavé barvy.
  • Zaprášíme hladkou moukou, připravíme jíšku do které zamícháme papriku a chvíli opražíme.
  • Poté zalijeme vlažnou vodou, přidáme dršťky, nové koření, bobkový list a vaříme zhruba 30 minut.
  • Před dokončením polévky přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, necháme projít varem a odstavíme z plotny.
  • Držťková polévka se může podávat s pečivem.
Dršťková polévka
Dršťková polévka

Dršťková polévka z kotrče

Kotrč kadeřavý je velmi chutná houba, která se skvěle hodí na přípravu dršťkové polévky. Její nevýhoda je, že se špatně čistí, ale věřte, že to za tu námahu stojí.

Doba přípravy je 45 minut

Počet porcí jsou 4

Suroviny

  • 600 g dobře očištěného kotrče
  • 2 ks cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 hrsti majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a dáme na plotnu vyškvařit.
  • Přidáme na kostky nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list.
  • Opékáme dozlatova.
  • Očištěný kotrč překrájíme a přidáme do hrnce, chvíli orestujeme.
  • Zaprášíme hladkou moukou, poté paprikou, opečeme a rozředíme vodou. Asi 1 litr, doléváme podle hustoty.
  • Přivedeme k varu a vaříme zhruba 20 minut.
  • Před koncem varu vložíme prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Můžeme podávat s čerstvým pečivem.
Dršťková polévka z kotrče
Dršťková polévka z kotrče

Zkuste také tento recept:

Naše další recepty