Měkké kaki sušenky


Zářivé oranžové ovoce, jenž se na pult dostává v období pozdního podzimu a téměř celou zimu. Řeč je o kaki. Nenajdete v něm žádná semínka a navíc úžasně chutná. Využít jej můžete například do ovocných salátů, různých pohárů, kaší, anebo z něj vyrobte měkké sušenky.

Kaki sušenky jsou dokonale vláčné a ačkoliv se do nich přidává i aromatické koření, jejich chuť je jemná a vyvážená. Některé ze surovin lze obměňovat, a proto pro vás nikdy nepřestanou být zajímavé. Jednou přidejte hrst brusinek, podruhé to může být kandované ovoce a do třetice například jiné sušené ovoce.

Suroviny

  • 3 kusy kaki
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 110 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 drcené hřebíčky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • hrst brusinek
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g drcených ovesných vloček
  • 1 lžička holandského kakaa
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy

Celá vejce, vanilkový i obyčejný cukr vyšlehejte společně do pěny. Následně přidejte i vychladlé rozpuštěné máslo. Kaki oloupejte a nakrájejte na kostičky. Tyto rozmixujte na kaši ponorným mixérem. Vzniklé pyré přidejte k vyšlehané pěně s máslem. Vše společně důkladně promíchejte.

Nyní přichází na řadu všechny sypké suroviny. Tyto postupně přidávejte do tekuté směsi. Vše průběžně míchejte.
Jakmile přidáte poslední surovinu, měli byste docílit lepkavé hmoty, která není příliš tekutá.

Připravte si plech, jenž vyložíte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.

Než se vám trouba dostatečně vyhřeje, můžete začít připravovat sušenky. Vezměte si lžíci, tuto namočte do studené vody a tvořte menší hromádky. Jejich tvar můžete upravit prsty navlhčenými ve vodě. Na samý závěr můžete sušenky posypat kandovaným či sušeným ovocem, semínky a podobně.
Sušenky pečte zhruba 20 minut. Uvedené množství surovin vám vystačí na 2 plechy sušenek.

Měkké kaki sušenky

Napsat komentář