Svatomartinské rohlíčky nekynuté s ořechovou náplní


Jednoduché svato-martinské rohlíčky jsou nejlepší s ořechy. Dělají se i s povidly a také kynuté, naše, dalo by se říct rohlíky, jsou nekynuté ořechové.

Suroviny

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/4 litru smetany
  • 250 g změklého másla
  • špetka soli

Těsto zabalíme do folie a necháme odležet 1 h v lednici.

Náplň

  • 175 g mletých vlašských ořechů
  • 2 bílky
  • 175 g moučk. cukru

Postup přípravy

  1. Těsto rozdělíme na 4 díly, z nich uděláme kuličky, které rozválíme na placku.
  2. Z těsta nakrájíme na díly – trojůhelníky, ty pomažeme náplní a zatočíme.
  3. Plech vyložíme pečícím a pečeme 180C asi 20 minut do zlatova.
  4. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky

Druhý recept

Suroviny těsto

  • 225 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklé)
  • 75 g smetany 33%
  • špetka soli

Ořechová náplň podle postupu výše.

Postup přípravy

  1. Těsto zpracujeme a necháme odležete do druhého dne.
  2. Vyválíme tlustý plát a vykrojíme trojúhelníky, které naplníme ořěchovou náplní.
  3. Před pečením potřeme 1 vejcem a posypeme ořechy.
  4. Pečeme v troubě na 180C 25 minut.
Tradiční svatomartinské rohlíčky
Tradiční svatomartinské rohlíčky

Související recepty: