Jednoduché svato-martinské rohlíčky jsou nejlepší s ořechy. Dělají se i s povidly a také kynuté, naše, dalo by se říct rohlíky, jsou nekynuté ořechové.
Suroviny
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 litru smetany
- 250 g změklého másla
- špetka soli
Těsto zabalíme do folie a necháme odležet 1 h v lednici.
Náplň
- 175 g mletých vlašských ořechů
- 2 bílky
- 175 g moučk. cukru
Postup přípravy
- Těsto rozdělíme na 4 díly, z nich uděláme kuličky, které rozválíme na placku.
- Z těsta nakrájíme na díly – trojůhelníky, ty pomažeme náplní a zatočíme.
- Plech vyložíme pečícím a pečeme 180C asi 20 minut do zlatova.
- Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Druhý recept
Suroviny těsto
- 225 g hladké mouky
- 125 g másla (změklé)
- 75 g smetany 33%
- špetka soli
Ořechová náplň podle postupu výše.
Postup přípravy
- Těsto zpracujeme a necháme odležete do druhého dne.
- Vyválíme tlustý plát a vykrojíme trojúhelníky, které naplníme ořěchovou náplní.
- Před pečením potřeme 1 vejcem a posypeme ořechy.
- Pečeme v troubě na 180C 25 minut.