Vanilkové rohlíčky – nejlepší vánoční cukroví


Velmi oblíbeným vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky. Mají výrazně ořechovou chuť s vůní vanilky, proto patří na každý vánoční stůl v českých domácnostech.

Klasické rohlíčky se dělají z pšeničné mouky s vlašskými ořechy. Můžete si však upéct různé varianty tohoto cukroví, které je pro mnohé to nejlepší na světě. Zajímavé jsou rohlíčky z mouky špaldové, která podtrhne výrazně ořechovou chuť cukroví a dodá mu nový rozměr i barvu. Také vlašské ořechy můžete nahradit jinými druhy oříšků, jako mandlemi, kokosem, lískovými oříšky, ale i kešu nebo para ořechy. Záleží na vaší fantazii.

TIP: Pečeme čarodějnické prsty na Halloween

Co ve vanilkových oříšcích určitě nesmí chybět je vanilka. Tradičním produktem, který se do receptu přidává, je kupovaný vanilkový cukr.  Pokud máte rádi zdravou výživu a přírodní produkty, můžete si vyrobit vlastní vanilkový cukr z pravého lusku vanilky. Ten se dělá tak, že vanilkový lusk rozříznete, vydlabete z něj semínka, ty pak zamícháte do kila cukru a následně do něj zapíchnete i samotný lusk. Cukr necháte týden odležet, aromatické látky obsažené ve vanilce cukr dokonale provoní a pak jej můžete používat běžně do pečiva.

Suroviny na nejchutnější vánoční cukroví

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Vanilkovérohlíčky – postup přípravy

  1. Do mísy nasypte cukr, hladkou mouku, vanilkový cukr a mleté ořechy, suché ingredience pořádně promíchejte.
  2. Přidejte změklé máslo a ručně nebo hnětacími metlami vypracujte v těsto, které nechte na chvíli odpočinout v lednici.
  3. Po odpočinutí v lednici a prosáknutí všech ingrediencí těsto po kouskách vytvarujte do širších nudliček a ty pak rozložte na vymazaný plech a ohněte do tvaru rohlíčků. Nudličky (vanilkový rohlíček) nedělejte příliš široké, těsto po upečení hodně nabyde. Aby udržely tvar, můžete je před pečením trošinku zamáčknout na povrchu prsty.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, dokud nejsou ze spodní strany trochu nahnědlé.
  5. Po upečení nechte rohlíčky chvíli vychladnout, aby se při přenosu nelámaly a poté je ještě trochu teplé obalte v moučkovém cukru. Pozor, jsou křehké.
Vanilkové rohlíčky - nejlepší vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky – nejlepší vánoční cukroví

Další chutné vánoční cukroví:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář