Velmi oblíbeným vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky. Mají výrazně ořechovou chuť s vůní vanilky, proto patří na každý vánoční stůl v českých domácnostech.
Klasické rohlíčky se dělají z pšeničné mouky s vlašskými ořechy. Můžete si však upéct různé varianty tohoto cukroví, které je pro mnohé to nejlepší na světě. Zajímavé jsou rohlíčky z mouky špaldové, která podtrhne výrazně ořechovou chuť cukroví a dodá mu nový rozměr i barvu. Také vlašské ořechy můžete nahradit jinými druhy oříšků, jako mandlemi, kokosem, lískovými oříšky, ale i kešu nebo para ořechy. Záleží na vaší fantazii.
Co ve vanilkových oříšcích určitě nesmí chybět je vanilka. Tradičním produktem, který se do receptu přidává, je kupovaný vanilkový cukr. Pokud máte rádi zdravou výživu a přírodní produkty, můžete si vyrobit vlastní vanilkový cukr z pravého lusku vanilky. Ten se dělá tak, že vanilkový lusk rozříznete, vydlabete z něj semínka, ty pak zamícháte do kila cukru a následně do něj zapíchnete i samotný lusk. Cukr necháte týden odležet, aromatické látky obsažené ve vanilce cukr dokonale provoní a pak jej můžete používat běžně do pečiva.
Suroviny
- 200 g másla
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
Postup přípravy
- Do mísy nasypte cukr, hladkou mouku, vanilkový cukr a mleté ořechy, suché ingredience pořádně promíchejte.
- Přidejte změklé máslo a ručně nebo hnětacími metlami vypracujte v těsto, které nechte na chvíli odpočinout v lednici.
- Po odpočinutí v lednici a prosáknutí všech ingrediencí těsto po kouskách vytvarujte do širších nudliček a ty pak rozložte na vymazaný plech a ohněte do tvaru rohlíčků. Nudličky (vanilkový rohlíček) nedělejte příliš široké, těsto po upečení hodně nabyde. Aby udržely tvar, můžete je před pečením trošinku zamáčknout na povrchu prsty.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, dokud nejsou ze spodní strany trochu nahnědlé.
- Po upečení nechte rohlíčky chvíli vychladnout, aby se při přenosu nelámaly a poté je ještě trochu teplé obalte v moučkovém cukru. Pozor, jsou křehké.