Dortíčky z Burdy – domácí vánoční cukroví


Tento recept je v naší rodině vánoční klasikou. Dostal se k mojí mamince v osmdesátých letech z tehdy ještě německého vydání časopisu Burda (pozn.: především módní časopis) a od té doby je založený v tradiční složce „Vánoce“ na zadní straně listu ze stolního kalendáře. Recept se jmenuje Dortíčky z Burdy. Když jsem byla ještě dítě, myslela jsem si, že Burda je nějaká surovina, třeba něco jako Hera, která se přidává do těsta. Až po letech jsem zjistila, že to není pravda. Příprava dortíčků je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. U nás doma tento druh cukroví jednoznačně vyhrává a já se s vámi teď o recept na něj podělím.

Suroviny na těsto

  • 140 g másla
  • 140 g cukru moučka
  • 140 g hořké čokolády
  • 140 g vlašských ořechů
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • lžičku citronového cukru

Suroviny na krém

  • odřezky z korpusu
  • 10 g másla
  • 1 lžíci kondenzovaného mléka
  • 60 g cukru
  • rum (podle potřeby)

Suroviny na dozdobení

  • hořká čokoláda
  • trocha smetany ke šlehání
  • loupané mandle (poloviny)

Postup přípravy

  1. Vlašské ořechy pomeleme společně s čokoládou. Odložíme si tuto sypkou směs do mísy.
  2. Ve druhé míse utřeme máslo, cukr, vanilkový cukr a lžičku citronového cukru. Jakmile se vše spojí, přidáme k tomu žloutky a promícháme.
  3. Z bílků ušleháme sníh.
  4. Do mísy s ořechy a čokoládou přidáme máslo s cukry a žloutky, promícháme, a nakonec přidáme i bílkový sníh. Vše jemně zamícháme.
  5. Těsto by mělo být spíše tekutější konzistence. Vylijeme ho na dva plechy vyložené pečícím papírem. Jedna vrstva by měla být vysoká cca 4-5 mm. Je vhodné mít dva přibližně stejně velké plechy. Pokud nemáme, pečeme postupně.
  6. Plechy dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C, pečeme cca 15-20 minut.
  7. Po vytažení z trouby necháme lehce vychladnout. Následně vykrajujeme z obou plechů kolečka (pěkné jsou spíše menší, průměr okolo 2 cm). Kolečka si rovnou klademe na tác a nedáváme je na sebe, aby se neslepily.
  8. Odřezky ujídáme jenom trochu, protože je budeme používat do krému.

Odřezky, které nám zbyly z těsta, rozdrobíme a utřeme v krém společně s máslem, cukrem a kondenzovaným mlékem. Nakonec přidáme trochu rumu tak, aby nebyl krém moc tekutý.

Následně slepujeme kolečka k sobě pomocí tohoto krému. Necháme ztuhnout několik hodin v ledničce.

Na závěr si ve vodní lázni připravíme čokoládovou polevu z čokolády a smetany ke šlehání. Tou potíráme vršky dortíčků. Dozdobíme půlkou mandle. Necháme ztuhnout v lednici a pak jen dobře ukryjeme před mlsnými jazýčky, aby nám dortíčky zbyly na Štědrý den.

Ať se povedou vám přeje Kristýna Stillerová

Napsat komentář