Krémová dýňová polévka bez vývaru


Podzim je nádherný zejména pro svoje barvy, kdy odstíny žluté, oranžové a hnědé hrají prim. A toto období můžete přenést i do svých talířů. Například skvělou polévkou, která vás zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši.

Pro čtyři osoby

Suroviny

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/2 hlavičky menšího celeru
  • 1 cibule
  • pár stroužků čeneku (podle vaší chuti)
  • menší Hokkaido dýně
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • bylinky podle chuti (libeček, petržel, listy celeru a podobně)
  • sůl a pepř podle chuti
  • polévková lžíce červené kari pasty
  • Na dozdobení: olivový olej, dýňová semínka, čerstvá chilli paprička

Postup přípravy

Zapněte si troubu na 180°C. V případě, že dáváte přednost bio kvalitě zeleniny, nebo si pěstujete vlastní zeleninu na zahrádce, můžete ji pouze omýt a neloupanou vložit do zapékací mísy společně s kořením. A to včetně dýně – Hokkaido jsou sympatické tím, že se neloupou. Máte-li zeleninu kupovanou z neznámého zdroje, raději ji před pečením zbavte slupky. Zalijte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte do úplného změknutí – cca 35 minut.

Pečenou zeleninu dejte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby voda sahala do úrovně pečené zeleniny. Pokud máte rádi polévky spíš vodnaté, můžete vodu přidat. Pokud naopak preferujete hustší variantu, držte se doporučení. Přiveďte k varu a nechte 20 minut lehce probublávat, aby se chutě propojily a uvolnily.

Nyní přichází na řadu koření. Pokud důvěřujte svému tyčovému mixéru a víte, že si s kořením poradí, nechte ho v polévce. Jestliže to tak není, dejte si teď trochu práce a koření vyndejte. Polévku dosolte a přidejte lžíci červené kari pasty. Obsah hrnce neúprosně rozmixujte tyčovým mixérem úplně do hladka. Nechte ještě pár minut povařit a můžete servírovat. Na talíři ozdobte polévku pár kapkami olivového oleje, dýňovými semínky a třeba nasekanou chilli papričkou.

Dobrou podzimní chuť!

Dýňová polévka
Nejlepší dýňová polévka Hokkaido bez vývaru

Vařili jsme také:

Napsat komentář