Lívanečky s jablečnými povidly


Oběd či dezert pro všechny mlsné jazýčky, vonící podzimem.

Suroviny (těsto)

  • 1250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru
  • kostka čerstvého nebo 2 sáčky sušeného droždí
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • špetka soli
  • 750 g hladké mouky
  • olej na smažení

Suroviny (povidla)

  • 1 kg oloupaných jablek bez jadřinců
  • 250 g cukru
  • lžička skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • rum dle chuti

Na dozdobení

  • smetana ke šlehání
  • cukr

Postup přípravy

Smícháním všech ingrediencí vytvoříme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě do doby, než zdvojnásobí svůj objem. Poté smažíme na olejem vymazaném lívanečníku nebo pánvi z obou stran do zlatova.

TIP: Povidlová omáčka s uzeným masem a knedlíkem

Jablka si nakrájíme na kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle, dáme je do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě (pokud máme horkovzduch, tak jej využijeme –velice nám urychlí práci) na 200 stupňů, 45 minut. Poté vyndáme, rozmixujeme tyčovým mixérem, posypeme skořicí a cukrem – nemícháme! Vrátíme na půl hodiny do trouby, poté dochutíme rumem, zamícháme a ještě cca 10 minut dopečeme.

Studenou smetanu šleháme společně s cukrem do konzistence šlehačky.

Nakonec na lívanečky navrstvíme povidla a dozdobíme šlehačkou.

Dobrou chuť.

Lívanečky s jablečnými povidly
Lívanečky s jablečnými povidly

Tip na konec:

Jablečná povidla mám udělaná z více dávek jednou a zavařuji si je, tudíž jsou v případě potřeby ihned po ruce.

Dle tohoto receptu na povidla lze udělat i hrušková či švestková povidla.

Tyto recepty musíte určitě vyzkoušet: