Vídeňský bramborový salát


Vídeňský bramborový salát je tradiční rakouský pokrm, který se skládá z brambor, cibule, octa, oleje a hořčice. Kdo má rád, může přidat vařené vejce a sterilovaný okurek. Salát se hodí jako příloha ke smaženému řízku, smažené rybě a smažené zelenině.

Doba přípravy je 1 hodina

Počet porcí je 5

Suroviny

  • 1300 g brambor
  • 3 středně velké cibule
  • 200 ml masového vývaru
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3-4 lžíce jablečného octu
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Brambory ve slupce si dobře omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, dáme na plotnu a přivedeme k varu.
  • Vaříme do změknutí.
  • Poté scedíme, a ještě teplé oloupeme.
  • Do mísy si nakrájíme cibuli na kostičky, přidáme olej, ocet, hořčici, osolíme a opepříme.
  • Teplé brambory prolisujeme přes kolečko na brambory rovnou do mísy a přilíváme teplý vývar.
  • Průběžně promícháváme, aby se nám všechny chutě propojily.
  • Kdo chce, může přidat vařené vejce, nasekaný sterilovaný okurek.
  • Při podávání ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.
Vídeňský bramborový salát
Vídeňský bramborový salát

Související recepty: