Perník na plech bez vajec


Podzim je již v plném proudu, venku je většinu času pochmurno a nás honí mlsná. Recept na hrnkový perník je výborný a dělám ho již několik let. Pokud jste zastánci zdravějších forem dezertů nutno podotknout, že můžete udělat i veganskou variantu, v které stačí jen místo kravského mléka použít rostlinné. Recept je tedy vhodný úplně pro každého a také si myslím, že zachutná jak veganovi, tak masožravci – odzkoušeno za Vás.

Celkový recept není vůbec složitý a hlavně je nenáročný, což je v dnešní době potřeba. Dnes bohužel nemáme čas na zdlouhavé pečení, studování receptů apod. jako dříve. Myslím, že každý pravý milovník perníku si tento recept naprosto zamiluje, vzhledem k jeho nadýchanosti, výrazné chuti a hlavně – úžasné perníkové vůni. Za mě je to určitě recept, který patří do každé domácnosti a je vhodný opravdu pro každého.

Suroviny

  • 3 hrnky mouky – dle Vašeho výběru, já mouky kombinuji
  • 1 hrnek cukru – používám třtinový
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 puding v prášku – vanilkový nebo čokoládový
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • kakao – dle Vaší potřeby, já dávám cca 3 lžíce
  • + pokud chcete můžete perník obohatit např. i kokosem, perník bude ještě vláčnější

Postup přípravy

1. Dáme předehřát troubu na 180 stupňů.

2. Poté si ve větší misce smícháme veškeré suché suroviny.

3. V další misce uděláme totéž, akorát s tekutými.

4. Následně smícháme tekuté i suché suroviny a vylejeme to na plech s pečícím papírem. Těsto však můžete klidně dát i do formiček na muffiny, formy na dort nebo do jakékoli jiné. Je to na Vás.

5. Vylité těsto rozetřeme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Následně pečeme okolo patnácti minut.

Po vytažení nechte těsto vychladnout. Následně ho můžete polít čokoládou, rozpůlit a natřít marmeládou nebo ho ozdobit kuličkami.

Přeji chutné mlsání!

Výborný je také perník s jablky a rozhodně zkuste i perníkovou buchtu s jogurtem a borůvkami.

Napsat komentář