Citrónová bábovka – dobrota nejen k nedělní kávičce


Rádi byste k nedělní kávičce upekli bábovku, která není příliš běžná? Co vyzkoušet citrónovou? Je hezky nadýchaná a její chuť je velice osvěžující. Citrón je známý svým vysokým obsahem vitamínu C a dalších, a proto je dokonalým pomocníkem nejen při hubnutí, ale také jako prevence před některými onemocněními.

Těsto můžete obohatit o čerstvé, sušené či kandované ovoce, díky kterému bude ještě lepší – rustikálnější. Na této bábovce by si zajisté pochutnali i diabetici, jelikož cukr zde nahrazuje sladidlo ze stévie.

Suroviny

  • 3 vejce
  • 27 lžic sladidla ze stévie
  • kůra z 1 1/2 citrónu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 135 ml oleje
  • 300 g bílého jogurtu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 kypřícího prášku do pečiva
  • sušené, kandované, anebo čerstvé ovoce

Postup přípravy

Nejdříve si oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který prozatím můžete odložit stranou. Nyní se budete věnovat žloutkům, ke kterým si přidejte sladidlo ze stévie. Tyto 2 suroviny šlehejte, dokud vám nevznikne světlá pěna. Do vzniklé pěny přidejte nastrouhanou kůru z citrónu a následně i citrónovou šťávu. Teď přichází na řadu olej a bílý jogurt, jenž můžete přidat k citrónové pěně. Vše společně promíchejte.

Můžete začít prosívat mouku do tekuté směsi a následně přidejte i kypřící prášek do pečiva. A na úplný závěr lehce vmíchejte ušlehaný sníh z bílků, případně i sušené, kandované či čerstvé ovoce dle chuti.

TIP: Cibulový koláč z listového těsta

Bábovku nalijte do silikonové formy, případně keramické, avšak pozor. Jestliže jste se rozhodli bábovku připravovat v keramické formě, musíte ji důkladně vymazat rozpuštěným máslem a následně vysypat hrubou moukou, aby vám šla dobře vyklopit.

Citrónovou bábovku pečte ve vyhřáté troubě, a to na 180 °C po dobu 45 minut až 1 hodiny. Každá trouba peče jinak, a proto je doba pečení různá. Pro kontrolu vždy do bábovky na několik míst zapíchněte špejli. Jestliže bude suchá, znamená to, že bábovka je již upečená.

Po vytáhnutí z trouby nechte bábovku vychladnout a poté ji můžete bezpečně vyklopit.

Vláčná citrónová bábovka s jogurtem
Vláčná citrónová bábovka s jogurtem

Chutnat vám jistě bude i tvarohová bábovka a taky olejová bábovka od Lidušky.

Související:

Naše další recepty