Stále hledáte rychlý a také jednoduchý recept na vánoční cukroví, jenž zvládnete „levou zadní“ i vy? Cukroví s burizony je pro vás tou správnou volbou. Nejedná se totiž o pečení, nýbrž o cukrářství, jelikož karamelové kuličky s burizony se připravují bez použití trouby, což jistě mnozí z vás ocení.
Někdo si připravuje domácí karamel, avšak to také není v tomto případě nutné. Stačí zajít do obchodu, koupit karamelky a rozpustit je.
Co se týká klasických burizonů, tyto můžete nahradit také „Arizonkami“. Jedná se o pufovanou rýži, jenž se od burizonů liší pouze tím, že je ochucená a navíc i barevná.
Suroviny
- 70 g – 80 g burizonů či „Arizonek“
- 250 g karamelek
- 130 g másla
Postup přípravy
Samotná příprava opravdu není nijak složitá. Nejdříve si připravte vodní lázeň – do většího hrnce nalijte vodu a zahřejte ji. Následně do vroucí vody vložte malou misku – nejlépe kovovou, v níž budete mít připravené karamelky. Tyto ve vodní lázni míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
Až se karamelky zcela rozpustí, přichází čas pro přidání másla. Směs másla a rozpuštěných karamelek nepřetržitě míchejte, dokud se suroviny společně nepropojí. Směs vyndejte z vodní lázně.
TIP: Ledovky cukroví
Nyní přichází na řadu burizony. Tyto přidejte do směsi karamelek a másla a důkladně promíchejte.
Jakmile hmota trochu vychladne, můžete se pustit do tvoření kuliček. Aby se vám hmota nelepila na ruce, namočte si je do studené vody.
Kuličky skládejte do krabičky vyložené pečícím papírem, aby se vám k ní nepřilepily. Druhou možností je vkládat kuličky do malých papírových košíčků.
Malý tip na závěr:
Pokud nemáte náladu na tvoření malých kuliček, vyzkoušejte ze vzniklé hmoty zhotovit delšího „hada“. Jakmile tyto útvary ztuhnou, můžete je nakrájet na středně slabá kolečka a podávat.
Z uvedeného množství ingrediencí v receptu připravíte zhruba 35 malých kuliček.