Domácí chlebové dalamánky

Upéct si doma vlastní pečivo je nejen dobrá zábava, ale taky si pochutnáte. Dalamánky jsou z chlebového těsta, takže je na vás, zda si upletete různé tvary nebo dáte do ošatky a upečete jako chléb.


Doba přípravy je 3 hodiny

Počet porcí 8 (podle velikosti a tvaru)

Suroviny

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g žitné celozrnné mouky
  • 40 g droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml vlažné vody

Postup přípravy

  • Do robotové mísy vsypeme všechny mouky.
  • Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
  • Posypeme cukrem, solí, kmínem.
  • Přilijeme olej a vlažnou vodu.
  • Pomocí hnětacího háku, uhněteme těsto. Těsto by nemělo lepit. Hněteme zhruba 10 minut.
  • Hotové těsto necháme vykynout asi 1 hodinu.
  • Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 a více dílků, podle velikosti tvarů.
  • Z dílů vytvarujeme válečky a smotáme je do požadovaného tvaru.
  • Hotové dalamánky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou dalších 30 minut vykynout.
  • Po vykynutí potřeme vodou, posypeme solí, semínky, kdo, co má rád a pečeme v předem vyhřáté troubě na teplotu 200 stupňů.
  • Pečeme 20-30 minut podle velikosti.
  • Po upečení můžeme podávat.
Chlebové dalamánky
Chlebové dalamánky