Upéct si doma vlastní pečivo je nejen dobrá zábava, ale taky si pochutnáte. Dalamánky jsou z chlebového těsta, takže je na vás, zda si upletete různé tvary nebo dáte do ošatky a upečete jako chléb.
Doba přípravy je 3 hodiny
Počet porcí 8 (podle velikosti a tvaru)
Suroviny
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g žitné celozrnné mouky
- 40 g droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky drceného kmínu
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 300 ml vlažné vody
Postup přípravy
- Do robotové mísy vsypeme všechny mouky.
- Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
- Posypeme cukrem, solí, kmínem.
- Přilijeme olej a vlažnou vodu.
- Pomocí hnětacího háku, uhněteme těsto. Těsto by nemělo lepit. Hněteme zhruba 10 minut.
- Hotové těsto necháme vykynout asi 1 hodinu.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 a více dílků, podle velikosti tvarů.
- Z dílů vytvarujeme válečky a smotáme je do požadovaného tvaru.
- Hotové dalamánky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou dalších 30 minut vykynout.
- Po vykynutí potřeme vodou, posypeme solí, semínky, kdo, co má rád a pečeme v předem vyhřáté troubě na teplotu 200 stupňů.
- Pečeme 20-30 minut podle velikosti.
- Po upečení můžeme podávat.