Domácí meduňkový sirup

Meduňka je velmi chutná bylina, která má svojí specifickou chuť a vůni po citrónu. Můžeme ji použít na sirup, čaje, při pečení masa, do sladkých dezertů, zmrzlin….


Meduňka je hlavně známá svými uklidňujícími účinky a blahodárným vlivem na náš organizmus (na spaní např.) a proto je sirup dělaný tak, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. Proto nevaříme a nesterilujeme. Skvěle chutná za studena.

Doba přípravy je 30 hodin

Z uvedeného množství je zhruba 3,5 litru sirupu

Suroviny

  • 40 kusů stonků meduňky asi 30 cm dlouhých
  • 2 kg krupicového cukru
  • 300 g třtinového cukru
  • 50 g kyseliny citrónové
  • 2 ks citrónu
  • 2 l převařené studené vody

Postup přípravy

  1. Meduňku si dobře omyjeme, nastříháme na menší kousky a vložíme do většího hrnce.
  2. Přidáme dobře opláchnuté nakrájené citrony.
  3. Vsypeme kyselinu citronovou a zalijeme vodou.
  4. Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme odležet 24 hodin.
  5. Druhý den přecedíme do druhého hrnce, zbytek pořádně vymačkáme.
  6. Vsypeme krystalový cukr společně s třtinovým cukrem a pomalu zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Pozor nevaříme, necháme rozpustit jen cukr.
  7. Poté slijeme sirup do skleněných dobře umytých lahví.
  8. Uskladníme v lednici.
  9. Ze sirupu můžeme dělat limonády, přidávat do čaje nebo do míchaných letních nápojů.
Domácí meduňkový sirup
Domácí meduňkový sirup

Související: