Brokolicová polévka s cizrnou


V tomto sychravém období vás polévka umí pěkně prohřát. Tento recept na brokolicovou polévku je velmi rychlý a jednoduchý.

Suroviny

  • 1 větší brokolice
  • plechovka cizrny
  • malé kokosové mléko (postačí 160 ml)
  • větší cibule
  • olej na smažení
  • sůl, pepř, římský kmín, kari

Na ozdobu: rukola, cizrna (kterou si odebereme z plechovky)

Postup přípravy

1. Nejprve si všechno nachystáme a nakrájíme, ať to máme hezky po ruce. Cibuli si nakrájíme nadrobno a brokolici rozkrájíme na větší růžičky. Cizrnu z plechovky vylijeme do síta či cedníku a pořádně propláchneme. Uvidíte, jak vám začne pěnit. Nelekejte se, je to dobře! Potřebujeme z ní odplavit látky, které nás mohou nadýmat. A nechápe odkapat.

2. Ve vyšším hrnci rozehřejeme oheň a na něm zpěníme cibulku. Potom do hrnce přidáme brokolici a cizrnu (pozor na to, že si musíme nechat trochu cizrny na závěrečnou ozdobu). Chvíli restujeme a přidáme koření. Pozor na římský kmín a kari, které jsou výrazné a stačí do celého hrnce jen malá lžička kmínu a špetka kari. Necháme ještě chvíli restovat, aby se zelenina s cizrnou pořádně obalila v koření.

TIP: Dobré jsou i brokolicové placky s uzeným masem.

3. Zalijeme vodou tak, aby brokolice byla ponořená a necháme vařit.

4. Až nám brokolice změkne, sundáme hrnec ze sporáku a polévku pořádně rozmixujeme do hladka. Přidáme kokosové mléko a vše promícháme, popřípadě ochutíme solí či pepřem, pokud bude potřeba.

5. Polévku máme hotovou a ještě si můžete připravit ozdobu. Na pánev rozehřejte 1 lžičku oleje. Vložte na ni zbytek cizrny, kterou jsme si odložili a posypte špetkou soli a kari kořením. Opražíme dozlatova.

6. Polévku servírujeme do hlubokých talířů. Nahoru dáme rukolu a posypeme opraženou křupavou cizrnou. Dobrou chuť!

Brokolicová polévka s cizrnou a kokosovým mlékem
Brokolicová polévka s cizrnou a kokosovým mlékem

Ochutnejte i naše další polévky:

Napsat komentář