Jablečný štrůdl z tvarohového těsta


Upečte si třeba k odpolední kávě tento výborný štrůdl s jablky z tvarohového těsta.

Suroviny na jablečný štrůdl s tvarohem a jablky

  • 200g másla
  • 250g hl. mouky
  • 250g tvarohu
  • 1 žloutek + lžíce másla
  • piškoty
  • 5 jablek
  • ořechy
  • skořice
  • cukr

Nejlepší tvarohový závin – postup přípravy

Těsto zaděláme a necháme 30 minut odpočinout. Poté rozválíme. Rozložíme nadrcené piškoty, poklademe nastrouhanými (nakrájenými) jablky. Poté ořechy, skořicí, cukrem posypeme, případně i rozinkami. Zabalíme a potřeme 1 žloutkem rozpuštěným v 1 lžíci másla.

Z těsta vytvoříme 3 menší štrůdly nebo 2 větší.

TIP: Domácí skořicové šneky

Pečeme v předehřáté troubě 180C asi 30 minut. Kontrolujeme průběžně, jak se peče do zlatova.

Zdravý jablečný štrůdl z tvarohového těsta
Zdravý jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Babiččin jablečný štrůdl – trochu jiný závin

Suroviny

  • 500g   hladké mouky
  • 250g   100% tuku/ IVA – OMEGA /
  • 2 vejce
  • 10 lžic vody nebo 16 lžic piva
  • 2 lžíce octa

Postup přípravy

Zaděláme těsto, dobře propracujeme/ doporučím přidat teplou vodu – lépe se zpracuje /, zabalíme do folie a dáme na 3 hodiny do ledničky. Poté vyválíme tenkou placku / popř. několik menších /, plníme náplní z jablek,rozinek,      ořechů,popř.jinou zvolenou. Pečeme na 180st. asi půl hodiny – do zrůžovění.

Babiččin jablečný štrůdl
Babiččin jablečný štrůdl

Recept #3

Úroveň jednoduchá (v případě použití kupovaného těsta)

Suroviny na 2 nohavice:

  • 2 balíčky listového těsta
  • 5 jablek
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 skořicové cukry
  • 1 vejce
  • trocha mouky na válení

Postup:

  1. Každé listové těsto vyválíme zvlášť.
  2. Doprostřed každého těsta dáme nahrubo nastrouhané jablka, posypeme vanilkovým  a skořicovým cukrem a zabalíme.
  3. Nohavice dáme na vymazaný plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme při 220°C dozlatova.
  4. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl

Recept #4

Doba přípravy: 20 minut příprava + 30 minut pečení

Složitost přípravy: jednoduchá

Ingredience:

  • listové těsto
  • 5 ks jablek
  • rozinky, oříšky (dle chuti)
  • cukr (dle kyselosti jablek)
  • hladká mouka (na rozválení těsta)
  • 1 ks vejce (na potření)

Postup přípravy:

Jablka oloupeme a nastrouháme. Pracovní stůl si posypeme hladkou moukou a listové těsto rozválíme na tenkou vrstvu, na ni následně klademe jablka, posypeme cukrem (dle kyselosti jablek), přidáme rozinky, oříšky (dle chuti). Okraje těsta ohneme dovnitř, aby nám nic nevypadlo a pomalu balíme do roličky, takto hotovu “nohu” dáme na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na 30 minut.

Ochutnejte také: