Jablečný štrůdl z tvarohového těsta


Upečte si třeba k odpolední kávě tento výborný štrůdl s jablky z tvarohového těsta.

Suroviny na jablečný štrůdl s tvarohem a jablky

  • 200g másla
  • 250g hl. mouky
  • 250g tvarohu
  • 1 žloutek + lžíce másla
  • piškoty
  • 5 jablek
  • ořechy
  • skořice
  • cukr

Nejlepší tvarohový závin – postup přípravy

Těsto zaděláme a necháme 30 minut odpočinout. Poté rozválíme. Rozložíme nadrcené piškoty, poklademe nastrouhanými (nakrájenými) jablky. Poté ořechy, skořicí, cukrem posypeme, případně i rozinkami. Zabalíme a potřeme 1 žloutkem rozpuštěným v 1 lžíci másla.

Z těsta vytvoříme 3 menší štrůdly nebo 2 větší.

Pečeme v předehřáté troubě 180C asi 30 minut. Kontrolujeme průběžně, jak se peče do zlatova.

Zdravý jablečný štrůdl z tvarohového těsta
Zdravý jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Babiččin jablečný štrůdl – trochu jiný závin

Suroviny

  • 500g   hladké mouky
  • 250g   100% tuku/ IVA – OMEGA /
  • 2 vejce
  • 10 lžic vody nebo 16 lžic piva
  • 2 lžíce octa

Postup přípravy

Zaděláme těsto, dobře propracujeme/ doporučím přidat teplou vodu – lépe se zpracuje /, zabalíme do folie a dáme na 3 hodiny do ledničky. Poté vyválíme tenkou placku / popř. několik menších /, plníme náplní z jablek,rozinek,      ořechů,popř.jinou zvolenou. Pečeme na 180st. asi půl hodiny – do zrůžovění.

Babiččin jablečný štrůdl
Babiččin jablečný štrůdl

Ochutnejte také:

Chutnalo vám? Podělte se o recept s přáteli.

Napsat komentář