Domácí buchty od babičky jsou v naší rodině výborná dobrota už po desetiletí. Ať už s tvarohem, mákem, nebo povidly. Vsadím se, že ani vám žádná buchta nestihne vystydnout, protože je sníte opravdu brzy 🙂
Suroviny
- Polohrubá mouka – 500 g
- Cukr krupice – 80 g
- Vejce – 2 žloutky
- Droždí – 1 kostka
- Hera/sádlo – 80 g + lžíci na omaštění
- Sůl – půl lžičky
- Mléko – 250 ml
- Náplň do buchet – tvaroh, mák, marmeláda …
Postup přípravy
Z mléka odebereme asi polovinu, ohřejeme, aby bylo vlahé. Přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek.
Do mísy, popř. robotu dáme osolenou ohřátou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme (promícháme) vláčné těsto. Dobře vypracované těsto přikryjeme ubrouskem a nejlepší je, když jej necháme vykynout (zdvojnásobí objem) na teplém místě. Pak je pěkně nadýchané a vláčné.
Z vykynutého těsta vytvarujeme placičky, naplníme, sbalíme a klademe na vymaštěný pekáček. Potřeme tukem a ještě necháme trochu vykynout.
Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 20-30 min. Chvíli necháme stát v pekáči, vyklopíme a necháme vychladnout.
Když už pečete, můžete si udělat i dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Dobrá je také tato meruňková buchta.
Pěknou vzpomínkou na dětství budou bramborové škubánky s mákem.