Babiččiny domácí kynuté buchty


Domácí buchty od babičky jsou v naší rodině výborná dobrota už po desetiletí. Ať už s tvarohem, mákem, nebo povidly. Vsadím se, že ani vám žádná buchta nestihne vystydnout, protože je sníte opravdu brzy 🙂

Suroviny

  • Polohrubá mouka – 500 g
  • Cukr krupice – 80 g
  • Vejce – 2 žloutky
  • Droždí – 1 kostka
  • Hera/sádlo – 80 g + lžíci na omaštění
  • Sůl – půl lžičky
  • Mléko – 250 ml
  • Náplň do buchet – tvaroh, mák, marmeláda …

Postup přípravy

Z mléka odebereme asi polovinu, ohřejeme, aby bylo vlahé. Přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek.

Do mísy, popř. robotu dáme osolenou ohřátou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme (promícháme) vláčné těsto. Dobře vypracované těsto přikryjeme ubrouskem a nejlepší je, když jej necháme vykynout (zdvojnásobí objem) na teplém místě. Pak je pěkně nadýchané a vláčné.

Z vykynutého těsta vytvarujeme placičky, naplníme, sbalíme a klademe na vymaštěný pekáček. Potřeme tukem a ještě necháme trochu vykynout.

Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 20-30 min. Chvíli necháme stát v pekáči, vyklopíme a necháme vychladnout.

Babiččiny domácí kynuté buchty
Babiččiny domácí kynuté buchty

Když už pečete, můžete si udělat i dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Dobrá je také tato meruňková buchta.

Pěknou vzpomínkou na dětství budou bramborové škubánky s mákem.

Doporučujeme: