Slepice na citrónu a bylinkách s opečeným česnekem


Tento recept přetváří klasickou slepici do svěží a voňavé podoby. Maso se nejprve jemně povaří, pak peče s citronem, rozmarýnem, česnekem a medem. Výsledkem je šťavnaté, jemně nasládlé maso s výraznou citrusovou notou, které se skvěle hodí ke kuskusu, pečeným bramborám nebo zeleninovému pyré.

Doba přípravy jsou 2 hodiny

Počet porcí 4

Suroviny

  • 1.5 kg slepice
  • 2 citróny ne chemicky ošetřené
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce medu
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína (nebo vývaru)
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby

Postup přípravy

  • Slepici opláchneme, vložíme do tlakového hrnce, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 1 hodinu.
  • Uvařenou slepici naporcujeme, vložíme do pekáče, přidáme citróny na plátky, palici česneku rozřízneme a vložíme ke slepici.
  • Přidáme větvičky tymiánu a zakápneme olivovým olejem.
  • Polijeme medem, osolíme, opepříme a podlijeme vínem nebo vývarem.
  • Vložíme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů a pečeme 40 minut dozlatova.
  • Po upečení můžeme podávat se šťouchaným bramborem.
Slepice na citrónu a bylinkách s opečeným česnekem
Slepice na citrónu a bylinkách s opečeným česnekem