Slaný štrůdl z listového těsta


Listový slaný štrůdl může být ideální večeře, pokud vás doma není moc. Jinak by bylo třeba udělat alespoň dva kusy.

doba přípravy: 15 minut

doba pečení: 20 minut

Suroviny

štrůdl a náplň

  • 250 g chlazené listové těsto
  • 4 lžíce cikánská omáčka
  • 100 g slanina
  • 100 g plátkový eidam
  • 1 ks menší cibule

na pomazání

  • 1 ks vejce

k přípravě

  • trocha mouky
  • pečící papír

Postup přípravy

Kuchyňský vál posypeme moukou, aby se nám listové těsto nepřilepilo. Samotné těsto pak rozválíme podle potřeby (lepší je koupit takové, které už je rozválené, ušetříme si čas). Potřeme ho omáčkou tak, aby od všech krajů zůstaly nejméně dva centimetry suché, omáčka alespoň při pečení nevyteče. Poté můžeme začít pokládat jednotlivé komponenty – slaninu a sýr na plátky a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Pokryjeme celou plochu, ale stále si hlídáme okraje. Když to máme hotové, zamotáme těsto jako roládu (motáme z delší strany). Po stranách ho ještě po zamotání trochu ohneme a přimáčkneme, aby nám nevypadla náplň. Před pomazáním do něj uděláme pár malých dírek, aby se nenafukovalo. Takto připravený štrůdl pomažeme rozmíchaným vejcem, položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Štrůdl pečeme při 180 °C zhruba 20 minut, zkrátka do doby, než bude těsto na pohled křehké a zlatavé. Když máme štrůdl upečený, ještě teplý ho nakrájíme na silnější plátky a ihned podáváme.

Tip: Jako náplň můžete použít prakticky cokoliv, co vám chutná a dá se to upéct. Zkuste to například se salámem nebo šunkou, nebo udělat jen sýrovou variantu, např. s nivou a eidamem. Kdo má rád pálivé, určitě nepohrdne papričkami nebo kousky jalapeños.

Cibuli můžete místo půlměsíčků nakrájet na kostičky, sice bude méně výrazná, ale vyhnete se riziku protržení těsta. U toho okraje, ke kterému pak budete těsto smotávat, můžete nechat silnější volný pruh, aby se vám nahoře lépe spojilo. Do přilepeného vrchního okraje těsta můžete po smotání zapíchnout párátka, aby se během pečení štrůdl nerozlepil.

Podobné recepty: