Uzený candát na tymiánu

Uzený candát je skvělou pochoutkou pro milovníky ryb. Při přípravě je třeba dávat velký pozor na teplotu udírny, aby se nám ryba nevysušila. Udit můžeme různé druhy ryb, jen je potřeba uzpůsobit teplotu a čas uzení.

Suroviny

  • 1,5 kg čerstvý vykuchaný candát bez šupin
  • 25 g řeznické soli
  • 10 větviček čerstvého tymiánu

Postup přípravy

  • Dobře opláchnutou rybu osušíme.
  • Ze všech stran, včetně vnitřku posypeme solí a nasekaným tymiánem. Kůži můžeme na několika místech nařezat aby se nám lépe proležel.
  • Necháme uležet v lednici zhruba 12 hodin.
  • Po uležení si rozehřejeme udírnu na 80 stupňů.
  • Rybu neoplachujeme. Připevníme na udící hák a zavěsíme do udírny.
  • Udíme při teplotě 80 stupňů 5 hodin.
  • Po vytažení můžeme podávat s čerstvou zeleninou a pečivem.
Uzený candát na tymiánu
Uzený candát na tymiánu

Související recepty: