Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem


Křupavý pečený bůček je nejlepší lahůdkou, jak podávaný se zelím a knedlíkem, tak třeba po studenu na chleba s křenem. U nás vždy pečeme raději větší vepřový bok, protože je hned pryč.

4 porce

Doba přípravy jsou 2 hodiny

Suroviny

Na bůček

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 4 ks cibule
  • 8 stroužků česneku
  • Sůl podle potřeby
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 hrst majoránky

Na kysané zelí 

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky

Příloha

 4 porce bramborových knedlíků

Postup přípravy

Pečený bůček po selsku  

  • Bůček si opláchneme, osušíme a ostrým nožem nařežeme kůži na čtverečky.
  • Vložíme do pekáče, osolíme, přidáme kmín, papriku, majoránku, potřeme prolisovaným česnekem.
  • Cibuli nakrájíme na kostky a přidáme k bůčku.
  • Je lepší bůček naložit den před pečením.
  • Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a při teplotě 180-200 stupňů pečeme. Můžeme přikrýt alobalem. Zhruba po hodině pečení bůček odkryjeme a pečeme do křupava.

Kysané zelí

  • Nejlépe domácí kysané zelí si překrájíme na menší kousky, neproplachujeme.
  • Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka.
  • V pánvi si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny a opékáme.
  • Po opečení zaprášíme moukou a uděláme jíšku.
  • Necháme vychladnout a poté přidáme k měkkému zelí.
  • Zelí provaříme zhruba 15 minut.
  • Odstavíme z plotny a dochutíme solí, cukrem, případně octem.

Na talíř klademe porce bramborového knedlíku se zelím a přidáme křupavý bůček.

Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem
Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem

Doporučujeme: