Nejlepší věnečky z odpalovaného těsta jsou skvělou volbou na slavnostní příležitosti, jako jsou Velikonoce nebo narozeniny. Jsou snadno připravitelné a můžete je ozdobit podle vašeho gusta. Náš recept je velmi jednoduchý na přípravu.
Asi 40 kusů menších věnečků
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
Odpalované těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 5 ks vejce
- 100 g másla
- Špetka soli
- 250 ml vody
Krém
- 500 ml mléka
- 2 ks vanilkového pudinku
- 6 lžic moučkového cukru
- 150 g másla
- rum
Postup přípravy
- Do hrnce si nalijeme vodu, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu.
- Do vařící vody vsypeme mouku a mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto mícháme na mírném plamenu, dokud se nám nezačne odlepovat ze stěn hrnce. Poté sundáme z plotny a necháme vychladnout.
- Těsto si přendáme do robotové mísy a postupně po jednom vejci zapracujeme do těsta.
- Těsto si naplníme do zdobícího sáčku.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a pomocí sáčku na něj děláme kolečka ve dvou vrstvách. Jedno kolečko a na něj druhé kolečko. (věnečky se po upečení budou rozřezávat, proto dvě vrstvy).
- Troubu si předehřejeme na 250 stupňů. Pečeme 10 minut. Potom stáhneme teplotu na 170 stupňů a pečeme zhruba 15-20 minut.
- Pozor při pečení troubu neotvírejte.
- Do zlatova upečené věnečky necháme vychladnout na mřížce. Potom rozřízneme na půl a budeme plnit krémem.
- Z mléka a pudinku připravíme hustý krém, který po uvaření dáme vychladnout do studené lázně a neustále mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup.
- Vychladnutý pudink rozšleháme společně se změklým máslem a cukrem do hladkého krému. Na závěr přidáme panáka rumu.
- Krém si dáme do plnícího sáčku a plníme rozřezané věnečky.
- Při podávání sypeme cukrem.
Související:
- Makové kostky s pudinkem
- Nepečený jablečný dortík s pudinkem, piškoty a rybízem
- Zdravý domácí Chia pudink s ovocným pyré
- Domácí donuty s lotusovým krémem